Régi-új Hunguest a piacon

Forrás: turizmus.com

 2016. október 04. 13:05

Október 3-án a tőzsde bejelentette: a korábban Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest Hotels részvényeit a Konzum Nyrt. leányvállalata, a KZBF Invest Kft., valamint a szintén a Konzum cégcsoport kezelésében lévő Konzum PE magántőke-alap vásárolta meg.

Jászai Gellért az alap befektetője, a Konzum Nyrt. elnöke a Magyar Időknek adott keddi nyilatkozatában elmondta: a Hunguest Hotels 18 saját üzemeltetésű szállodája közül 14 magyarországi hotel tulajdonjoga, valamint a márkanév és a franchise-jogok kerültek az érdekeltségükbe. Leisztinger Tamás birtokában négy szálloda maradt: a montenegrói Sun Resort és az ausztriai Heiligenblut-hotelek, valamint a szegedi Forrás és a lillafüredi Hotel Palota, azonban ezek a szállodák is a hálózat kötelékében működnek a jövőben, szerződéses partnerként.. Ennek oka, hogy a külföldi szállodák ingatlanértéke és jövedelemtermelő képessége nem volt összhangban, a szegedi Forrást pedig csak a vele egybeépült Ligetfürdővel együtt lehetett volna megvenni. Így a Hunguestnek Leisztinger hoteleivel együtt már összesen nyolc franchise-tagja van a 14 saját szállodája mellett.

 

A Konzum Nyrt. már hat évvel ezelőtt átvilágította a vállalatot, ám akkor a gazdasági környezet, valamint a hitelválság nem tette lehetővé az ügylet megvalósulását. Most azonban a tárgyalások az év elején újrakezdődtek.

Jászai Gellért az interjúban cáfolta a megvételhez kapott állami hitelről szóló híreket, mint mondta, az adásvételhez a szokásos mértékű saját erő mellett az Eximbank és az MKB nyújtott finanszírozást. A tranzakció értéke egyébként nagyságrendlileg 23 milliárd forint, ám a pénzügyi részletek üzleti titkot képeznek.

Az elnök a tervekről szólva elmondta: a már most is jól teljesítő 3-4 csillagos szállodákat és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat kell fejleszteniük, és stratégiai cél a hotelek felújítása, illetve a további terjeszkedés is, de a hangsúly továbbra is Magyarországon és a belföldi turizmuson marad.