Hungarikum utca nyílik a Nagycsarnokban

Forrás: turizmus.com

 2015. június 11. 18:25

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) meghív minden szakmai érdeklődőt a Vámház körúti Vásárcsarnok megújult alagsori szintjének június 18-i bemutatására. A fejlesztés célja a jellegzetes magyar termékek népszerűsítése, megismertetése volt.

Az utóbbi években a főváros negyedik legnépszerűbb turisztikai látványosságává vált a Központi Vásárcsarnok. Huszonegy évvel ezelőtti felújítása és az azt követő folyamatos szakszerű karbantartás révén az épület egésze olyannyira megőrizte frissességét, korszerűségét, hogy 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának választotta.

Rohamosan növekvő népszerűsége mellett azonban elsődleges feladata, hogy eredeti funkciójának megfelelően szolgálja a helyi lakosság ellátását. A piaci igények állandó változásaiból adódóan az elmúlt időszakban is a folyamatos megújulás jellemezte a műemlék épületet,  legutóbb a vásárcsarnok vezetése a pincei forgalom élénkítését, az itteni üzletek forgalmának fellendítését, a turisták egy részének levezetését tűzte ki célul.

Az alsó szinti fejlesztésnek kettős célja volt: a meglévő üzletek forgalmának növelése a piaci látványosságok körének kiterjesztésével, valamint hogy a minőségi helyi értékek megismertetésével a helyben elérhető színvonalas magyar termékek kapjanak nagyobb figyelmet.

Ezzel a céllal alakult ki a Hungarikum utca sokrétű programja. A vásárlóutca két végpontján olyan különlegességek találhatók, mint a Szelényi Károly és Szabó István által bemutatott vizuális színvilág, mely egyedülálló módon teszi láthatóvá Goethe színelméletét, valamint Domokos Gábor Gömböc találmánya, mely a sanghai világkiállítás egyik szenzációja volt. A két jelenséget a közel 140 méteres passzázs köti össze, ahol látványos bemutatóhelyeken megjelennek a hungarikumok (magyarul és angolul is megismerhető mindegyik termék jellemzője, múltja, kultúrtörténeti jelentősége, hagyománya), valamint a világ legismertebb vásárcsarnokai.

A Hungarikum utca végén, a korábban teljesen kihasználatlan lépcsőházi térben a 22 magyar borvidék, a jellemzően magyar szőlőfajták ismerhetők meg. Ebben egy háromdimenziós térkép is segít.

A megújult alagsori szintet június 18-án 10.30 órakor mutatja be a CSAPI, a részvételi szándékot június 12-ig kérik jelezni. RSVP: Horváth Jozefina, horvath.jozefina@csapi.hu, +36-1-273-3146