Hungarikumokat bemutató információs pont nyílt Veszprémben

Forrás: MTI

 2015. május 10. 15:25

Az országban elsőként Veszprémben nyílt hungarikumokat, hazai értékeket bemutató információs pont. A Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a pénteki átadási ünnepségen azt mondta, ez példaként szolgálhat más települések számára is.

V. Németh Zsolt kiemelte, a hungarikumok amellett, hogy értéket képviselnek, szerethetőek is, ezek nemzetünk "kincsei".

Hozzátette: az új információs pont küldetése éppen az, hogy a segítségével rátaláljunk ezekre a kincsekre.

Az államtitkár felidézte, hogy a nemzeti értékekről szóló törvény nyomán 19 megyében és 486 településen hoztak létre értéktárat.
Azt mondta, Veszprém tevékenysége már eddig is példamutató volt a hungarikumok kezelése tekintetében, a "Szeresd a magyart" Információs Pont és Vásár pedig további példaként szolgálhat, segítve azt, hogy értékeinek ne maradjanak rejtve, sem helyben, sem országosan.

Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke, az intézmény ötletgazdája és megvalósítója elmondta, az alapítvány "jelmondata" az információs pont létrehozásakor az volt: "Kell egy hely, mely tele van értékekkel". Hozzátette, hogy ez a hely most Veszprém, de rengeteg ilyen hely van a Kárpát-medencében.
Kell egy hely, amely hirdeti a hungarikum mozgalom népszerűségét, ez pedig a "Szeresd a magyart" Információs Pont és Vásár, amelynek létrejöttét Veszprém városa is támogatta - fogalmazott az alapítvány elnöke.

Az MTI kérdésére válaszolva Horváth Zsolt kifejtette: az információs ponton az érdeklődők mindent megtudhatnak a kiemelt nemzeti értékeink védelméről szóló törvényről, a hungarikumokról és tájegységeink kiemelt értékeiről, például a solymászatról, a csabai kolbászról vagy a pálinkáról.
Hozzátette: az alapítvány az ország számos pontjáról összegyűjtötte az értékeket bemutató kiadványokat, amelyeket ingyenesen kaphatnak meg az érdeklődők.

Egy állandó kiállítást is berendeztek, amelyen Veszprém megye kiemelt értékeit mutatják be, köztük a herendi porcelánt, az ajkai kristályt, a Balaton-felvidéki csipkét - közölte Horváth Zsolt, megjegyezve, hogy az információs ponton helyi termékeket is lehet vásárolni.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy a városban most zajló Gizella-napokhoz hasonlóan az új információs pont is a város és a nemzet értékeinek bemutatására hivatott, ezért a turistáknak és a veszprémieknek egyaránt hasznos lehet.