Húsvéti ajándék: 24 százalékkal több vendégéj áprilisban

Forrás: MTI

 2017. június 09. 16:52

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 24, árbevételük 27 százalékkal nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A tájékoztatás szerint 2017 áprilisában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 22 százalékkal, a belföldi vendégeké 28 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyeken az átlagos tartózkodási idő is nőtt, a folyó áron számolt bruttó árbevétel pedig 27 százalékkal emelkedett. A szezonálisan kiigazított, vendégéjszakában mért vendégforgalom 14 százalékkal nőtt. Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy az idén a húsvét áprilisban, míg 2016-ban márciusban volt – tette hozzá a KSH.

A külföldi vendégek száma 16 százalékkal 1,2 millióra emelkedett áprilisban az előző év azonos időszakához képest, a vendégéjszakában mért forgalom közel kétharmada Budapesten koncentrálódott, ahol 20 százalék volt a növekedés, az ország Budapesten kívüli területén 25 százalékos növekedést mértek a kereskedelmi szálláshelyek.

A belföldi vendégek száma 21 százalékkal bővült áprilisban egy év alatt, és megközelítette a 996 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban és turisztikai régióban kétszámjegyű növekedést ért el.

A szállodák szobakihasználtsága 8,4 százalékponttal, 61 százalékra nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 27 százalékkal 36 milliárd forintra emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 33 százalékkal 22 milliárd forintra nőtt, az egyéb bevétel 25 százalékkal 7,5 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 14 százalékkal 6,9 milliárd forintra nőtt.

A húsvéti négynapos hosszú hétvégét sokan kihasználták utazásra

Fotó: Flickr.com

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 35 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az áprilisban működő kereskedelmi szálláshelyek közel 1,5 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ennek az összegnek 89 százaléka a szállodákhoz folyt be.

Az év első négy hónapjában a szálláshelyek 12 százalékkal több, összesen 6,9 millió vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek 14 százalékkal több, 3,6 millió, a belföldi vendégek 10 százalékkal több, 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,5 százalékponttal, 51,2 százalékra emelkedett az első negyedévben. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 15 százalékkal több, 111,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el az idén január–áprilisban, mint az előző év azonos időszakában.