Az Év Szállodája 2022 kategórianyertese: ibis Styles Budapest Airport – interjú

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 04. 18:58

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) három év kihagyás után hirdette meg 2022 végén az Év Szállodája pályázatot. A díjat a háromcsillagos kategóriában az ibis Styles Budapest Airport nyerte el. Interjú Palotai Csabával, a kategórianyertes ház igazgatójával.

Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az Év Szállodája 2022 versenyen, és mit jelent önöknek a háromcsillagos kategóriában elért győzelem?

Fontos állomáshoz érkeztünk, hiszen pontosan öt év telt el szállodánk 2018. januári megnyitása óta. A szolgáltatásainkról érkező visszajelzésekre nagy figyelmet fordítunk, működésünket a dolgozó-vendég-tulajdonos elégedettségének egységére építjük. Véleményünk szerint egy szálloda csak kiegyensúlyozott dolgozói háttérrel működtethető, munkavállalóink elégedettségét ezért évente mérjük, emellett – mivel a kettő szorosan összefügg – havonta átlagosan 500 vendégelégedettségi kérdőívet dolgozunk fel, és ezek 99 százalékára válaszolunk. Mindezt a tulajdonostól és az üzemeltetőtől havonta kapott értékelés egészíti ki.

Ezúttal azonban a szakmában is szerettük volna megméretni magunkat. A kategóriagyőzelem megkoronázza ötéves teljesítményünket, hiszen azzal, hogy a szakmához legjobban értők is kiemelkedőnek tartották azt, igazolták az utat, amin haladunk. Az MSZÉSZ elismerése ráadásul jól kiegészíti a Budapest Airport által március elején nekünk ítélt „Az év Greenairport partnere” díjat.

A plakett nemcsak a dicsőségfalunkra került ki, a címet a digitális kommunikációban és a social media felületeinken is használjuk, a szakmai munkánkat támogató Accor HotelServices-zel és a szállodát üzemeltető Wing Zrt.-vel együtt. (Az ibis Styles Budapest Airport menedzsmentszerződéssel működik – a szerk.)

Az ibis Styles Budapest Airport lett 2022 háromcsillagos szállodája az MSZÉSZ versenyén

Fotó: ibis Styles Budapest Airport

Mit gondol, mivel emelkedik ki az ibis Styles Budapest Airport a hazai háromcsillagos hotelek mezőnyéből?

Egyedi lokációban lévő, újonnan épített, korszerű ingatlanban dolgozunk, ami óriási előnyt jelent, éppúgy, mint a szakmai üzemeltetést támogató, nemzetközileg elismert cégcsoport és a kiegyensúlyozott pénzügyi háttérrel rendelkező, innovatív tulajdonosi háttér.

Szintén fontos, hogy a visszajelzések folyamatos figyelemmel kísérésének köszönhetően a piaci igényekre nagyon gyorsan reagálunk. A fenntarthatóság, mint szempont, hihetetlenül előtérbe került: sok olyan céggel dolgozunk együtt, amelyek az ezzel kapcsolatos elvárásaikat a szálláshelyekkel kapcsolatban is megfogalmazzák. A tavalyi évben „zero plastic” törekvésünk jegyében teljesen kivezettük az egyszer használatos műanyagokat, ezeket újrahasznosítható termékekkel pótoltuk. A nyitás óta „paperless” szállodaként működünk, támogatjuk a tömegközlekedést, az energiafelhasználástól kezdve a hulladékgazdálkodásig és az ételhulladék kezeléséig minden területen igyekszünk egyre kisebb ökolábnyomot hagyni magunk után.

Élünk a digitalizáció által kínált lehetőségekkel: online platformot használunk a bejelentkezésre, vendégeink szállodánk 70 szobájába már a telefonjukra letöltött kulcsokkal juthatnak be és ugyanígy használhatják a lifteket is.

A repülőtéri szállodában a legtöbb vendég egy éjszakára száll meg

Fotó: ibis Styles Budapest Airport

A szálloda 2022-es teljesítményéről – amit szintén figyelembe vettek a díj odaítélésekor – mit tud elmondani?

Repülőtéri szállodaként a működésünk sajátos: túlsúlyban van az egyéjszakás vendégkör, a 145 szobában naponta 120-125 érkező vendéget fogadunk. A gépek leszállásakor 10-15 üzletember jelenik meg a recepciónkon egy időben, tehát rövid időszakokban nagy intenzitással kell dolgoznunk, többek között ezért is van szükségünk gyorsaságot adó digitális megoldásokra. A reggeliztetést reggel 4-kor kezdjük és este 11 óráig adunk vacsorát, tehát a konyha is más intenzitással dolgozik, mint másutt. A vendégek nagyon rövid ideig tartózkodnak nálunk, vagyis nem lehet hibázni.

Azon kevesek közé tartoztunk, akik a Covid-járvány alatt sem zárták be kapuikat. Foglaltságunk 2022-ben a 2019-es magas szinten maradt, az átlagárban kétszámjegyű növekedést értünk el, ami kiváló eredményességet adott.

Végezetül, de nem utolsó sorban nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Év Fiatal Szállodása címet elnyerő Niedermüller Gábor front office managerként tagja volt szállodánk nyitó csapatának.