Idén is a Stand lett az Év Étterme a Volkswagen-Dining Guide Gálán

Forrás: turizmus.com

 2020. február 24. 21:50

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2020-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Stand ismét a legjobb. Néhány új nevet is meg kell jegyeznünk, mert a tavalyi év új nyitásai némileg átrajzolták az élmezőnyt.

Február 24-én, hétfőn este rendezték meg a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. A fődíjat, Az Év Étterme díjat ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand kapta.

Az Év Séfje, Mészáros Ádám, aki a két Michelin-csillagos Onyx konyháját vezeti. Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie kapta, Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája.

Széll Tamás és Szulló Szabina a Standnak ítélt fődíjjal

Fotó: Facebook/Stand Restaurant

Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat új belépőként a Freyja – the croissant story érdemelte ki. A Dining Guide a street food elnevezés helyett továbbra is az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, hiszen a legtöbb esetben szó nincsen klasszikus utcai ételekről, bent, az éttermekben fogyasztjuk ezeket az ételeket.

A Dining Guide Életmű Díját a Déryné Bisztró ikonikus arca, meghatározó figurája, Pergel József vehette át.

Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Mede Ádám, a Laurel Budapest séfje kapta. Az Év Ígéretes Étterme Díjat a Pasztell étterem vehette át, Az Év Innovatív Konyhája Díj a SALT Budapest étteremé, Az Év Éttermi Szervize Díj pedig az idén 30 éves fennállását ünneplő Arany Kaviár étteremé.

 

Idei újdonságok

A fődíj bejelentése előtt idén is átadták a különdíjakat. A Dining Guide az idei évben új hagyományt szeretne teremteni azzal, hogy átadja a Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díjat. Az első "zöld" díjat az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta, ahol egész évben azon dolgoznak, hogy újra felfedezzék a környék elfeledett alapanyagait, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót.

Szintén idei újítás, hogy átadták a Dining Guide Törley Pezsgőmanufaktúra Az Év Szerethető Étterme Díjat. A gála történetében először, a pesti Broadway ikonikus étterme és találkozóhelye, a Két Szerecsen Bisztró nyerte el ezt az elismerést.

Korábban nem került rá sor, hogy átadják a Dining Guide Év Vidéki Étterme Díjat, amelyet az Anyukám Mondta kapta meg. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát.

 

Életműdíj Pergel Józsefnek

Idén is átadták a Dining Guide életműdíját, amivel egy egész életutat, egy teljes munkásságot értékelnek. Az idei díjazott nem a séfek közül kerül ki, és ennek már önmagában is üzenete van. A vendéglátás ugyanis csapatjáték, de még inkább kemény, embert próbáló munka. A Dining Guide idei életműdíjasa, Pergel József, a Déryné Bisztró házigazdája egy olyan szenior szakmabeli, akinek szakmai hozzáértése elvitathatatlan, személyes stílusa pedig emblematikus: a magyarországi vendéglátás aranykorát idézi meg.

 

A Stand továbbra is őrzi vezető helyét

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjbirtokosa 2020-ban is a Stand. A Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett étterem egyértelműen bizonyítja, hogy a magasra pozicionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében is. A 2018-ban megnyílt étterem az első perctől fogva magabiztosan hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát.

A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtaláljuk a sok éve tökéletesített, ikonikus gulyáslevest és a somlóit is, és nem hiányozhatnak olyan hazai büszkeségeink sem, mint a kecsege vagy szarvasborjú, és a mára emblematikussá vált „Made in Hungary” koncepció, a kacsamáj és tokaji aszú párosítása sem.

 

Nem csak klasszikus csúcséttermeket díjaznak

A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyt hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően továbbra sem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek – olvasható a díjátadó kapcsán kiadott közleményben.

A nemzetközi szakmai zsűrit idén Fausto Arrighi képviselte, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál és már négy éve segíti szakmai tanácsadóként a Dining Guide munkáját.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója hangsúlyozta, a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervizzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak.A Dining Guide nem akarta ezek miatt szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10+2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként. „A teljesítmények pontozásakor az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt a szempontot is értékeljük, hogy az étterem mennyire azonosítható azokkal az ígéretekkel, amelyeket magáról állít. Ez egy lényeges szempont, hiszen az étterembe járók a számukra új, ismeretlen vendéglátóhelyekről elsősorban az éttermek honlapjáról vagy közösségi kommunikációs felületeiről tájékozódnak, így az éttermi állítások szakértői szemmel való ellenőrzése komoly „fogyasztóvédelmi” feladat – tette hozzá Herczeg Zoltán.

 

A 2020-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj:

Stand

Különdíjak:

  • Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díj / Pajta
  • Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája Díj / SALT
  • Dining Guide Master Good Az Év Ígéretes Étterme Díj / Pasztell
  • Dining Guide Az Év Séfje Díj / Mészáros Ádám / Onyx
  • Dining Guide Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj / Mede Ádám / Laurel Budapest
  • Dining Guide Az Év Éttermi Szervize Díj / Arany Kaviár Étterem
  • Dining Guide Törley Pezsgőmanufaktúra Az Év Szerethető Étterme Díj / Két Szerecsen Bisztró
  • Dining Guide Életmű Díj / Pergel József / Déryné
  • Dining Guide Az Év Vidéki Étterme Díj / Anyukám Mondta
  • Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Freyja – the croissont story
  • Dining Guide ZAX Az Év Cukrászdája Díj / Mihályi Patisserie

Top 10 +2 étterem:

  • Arany Kaviár – Kanász László, séf
  • Babel Budapest – Veres István, séf
  • Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  • Costes – Miguel Vieirea, séf
  • Costes Downtown – Miguel Vieirea, séf
  • Onyx – Mészáros Ádám, séf
  • Pasztell – Erdei János, séf
  • SALT – Tóth Szilárd, séf
  • Andrea Restaurant – Barna Ádám, séf
  • Stand – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
  • Stand 25 – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
  • Textúra – Sárközi Ákos, séf