Idén is gazdag a Budapesti Nyári Fesztivál kínálata

Forrás: turizmus.com

 2015. május 13. 15:56

Június 12-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt és Dante című koncertjével indul a 11. Budapesti Nyári Fesztivál, mely minden eddiginél gazdagabb kínálattal, mintegy 130 programmal várja 12 héten át a kultúra szerelmeseit.

Az augusztus 31-ig tartó fesztivál programjaira összesen mintegy százezer látogatót várnak – mondta a május 13-i sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A programkínálat műfaji sokszínűsége már megszokott a fesztivál történetében, és idén is lesznek újdonságok, világpremier, valamint nagy művészek nevéhez fűzhető évfordulók.

 

A Margitszigeten a Nemzeti Filharmonikusok nyitókoncertjét – melynek apropója Dante születésének 750. évfordulója – az Edward Maya Symphonic egyedülálló pop-szimfonik show világpremierje követi. Az idei nagy operabemutató Goldmark Károly Sába királynője című monumentális operája lesz a Magyar Állami Operaházzal közös produkcióként. Carl Orff 120. születésnapján, július 10-én a Szegedi Kortárs Balett és a Budafoki Dohnányi Zenekar különleges produkcióját mutatják be, a Catulli Carmina és a Carmina Burana című táncjátékot. A Vive la France! – Piaf 100 szimfonikus filmzene-koncerten megemlékeznek Edith Piaf születésének 100. évfordulójáról, melynek külföldi sztárvendége Élodie Frégé francia énekesnő, valamint Gájer Bálint és Veres Mónika Nika. Puccini Tosca című operáját a hagyományokhoz híven külföldi énekesekkel viszik színre – a címszerepben Béatrice Uria-Monzon látható, Cavaradossit a fiatal chilei tenor, Giancarlo Monsalve alakítja. Az idei musical bemutató a Jézus Krisztus szupersztár, de „világjáró" táncjátékokat is láthatunk – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Benyovszky című előadást, a belső-mongóliai Hohhot előadó-művészeti csoport a Marco Polo kalandjai látványtánc-showt mutatja be. Augusztus 20-án a Virtuózok adnak ünnepi koncertet Miklósa Erika közreműködésével, 22-én a Gipsy Kings alapítójának együttese, a Chico & The Gypsies érkezik a Margitszigetre.

A fesztivál másik nagy helyszínén, a Városmajorban, ahol a nyitó előadás a Zilahy Lajos kultikus regényéből készült Halálos Tavasz lesz (június 13-án), június 18.–július 4. között rendezik a Városmajori Színházi Szemlét a nem budapesti színházak legjobb előadásaival, köztük olyan darabokkal, mint a Bernarda Alba háza, az Édes Anna, a Magyar Elektra, vagy a Figaro házassága.

 

Az újdonságok sorát egy vadonatúj éjszakai revü-show, a Moulin Rouge világát megidéző „Ooh La La" felnőtt előadás nyitja meg, de a fesztivál szervezői az ifjúságra is gondoltak, hiszen belőlük lesznek a jövő kultúrafogyasztói: „A muzsika hangja" címmel zenés színházi nyári tábor indul június 22-én a Városmajorban 6 és 12 év közötti gyerekek számára Pápai Erika színművész szakmai vezetésével.

A fesztivál ideje alatt idén is üzemel a népszerű Színházi sétahajó, melynek naponta ötször közlekedő járatai a Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőjébe érkeznek a város három különböző pontjáról.  S hogy a szervezők a hazai közönségre is számítanak, a legjobb bizonyíték az, hogy a fesztivál minden előadására szóló jegyek SZÉP-kártyával is megválthatók.