Idén is keresik az Év Strandételét

Forrás: turizmus.com

 2023. május 26. 10:46

Idén kilencedik alkalommal hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt.

Idén kilencedik alkalommal hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt. Az idei fő újdonság az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is a jóárasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett ételt.

Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat – áll a Balatoni KÖR sajtóközleményében.

Szintén újdonság idén, hogy vegetáriánus, illetve vegán különdíjat adnak ki, ezért külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot. Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, a Pulled Ponty, a Gofcsi, a Répa-dog vagy egy koviubi leves.

Idén kilencedik alkalommal hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt

Fotó: Balatoni KÖR

 

A Balatoni KÖR augusztus 3-án osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják a döntős ételeket. Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetnek, hanem bárki, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán akarnak-e indulni a versenyen az adott étellel!

Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail-címen, megadva a nevezett hely elérhetőségét (cím, e-mail-cím, kontaktszemély és telefonszáma) és a nevezett legfeljebb két strandételt, ételfotóval és rövid leírással, amely tartalmazza az alapanyagokat, az elkészítést pár szóban, az étel, illetve nevének történetét (ha van), és annak tömör indoklását, miért tartják ideális strandételnek.

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.

A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon. A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

Az idén díjazott kategóriák:

  1. az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
  2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)
  3. az Év Felfedezettje
  4. az Év Jóárasított Strandétele
  5. az Év Legjobb Vegetáriánus vagy Vegán Strandétele