Idén is kínzó lehet a munkaerőhiány a mediterrán úti célokban

Forrás: turizmus.com

 2023. április 14. 14:56

A mediterrán országok rekordnagyságú forgalomra számítanak az idei szezonban, a munkaerőhiány problémája azonban továbbra is megoldatlannak tűnik.

Európa déli tájain az elmúlt évben nagymértékben magához tért a turizmus, az idei szezonra pedig még magasabb lehet a foglalások száma. Az utazási kedv visszatért, a turizmusban dolgozók közül azonban sokan nem

Vittorio Messina, az olasz Assoturismo Confesercenti szakmai szövetség elnöke erőteljesen fogalmaz: „A munkaerőhiány problémája mára elérte a valódi szükségállapot dimenzióját.” Mint mondja, a csúcsterheléssel mára képtelen megbirkózni az ágazat, különösen olyan területeken, mint az Adriai-tenger partja, Szicília vagy Szardínia szigete – írja a handelsblatt.com.

 

Nyugdíjas, diák és migráns munkavállalókban bíznak az olaszok

Az Assoturismo Confesercenti adatai szerint 2022-ben 400 millió vendégéjszakát regisztráltak Olaszországban, mintegy 38 százalékkal többet, mint a megelőző évben. 2023-ra 442 millió vendégéjszakát prognosztizálnak, ami a legjobb eredmény lenne 2010 óta. A Demoskopika közvélemény-kutató cég felmérése szerint idén 89 milliárd eurónyi turisztikai költésre számíthat az ország, közel 23 százalékkal többre, mint tavaly.

A növekedésnek azonban gátat vethet az állandósult munkaerőhiány, ugyanis kevés olasz vállalkozik rá, hogy határozott idejű szerződésekkel dolgozzon az ágazatban. Jelenleg országszerte a turizmushoz kötődő állások mintegy 40 százaléka betöltetlen.

Az olasz kormány tisztában van a problémával. Daniela Santanchè turisztikai miniszter néhány héttel ezelőtt megbeszéléseket folytatott a szakmai szövetségekkel, de konkrét törvényjavaslat még nem született a válság kezelésére.

Messina szerint a regionális turisztikai szakképzés erősítése mellett az ágazatnak nyitottá kellene válnia a nyugdíjas és diák munkaerő fogadására, és adómentes határozott idejű foglalkoztatást kellene kínálni ennek a körnek.

Az ország egyik legnagyobb turisztikai munkaadója, az Alpitour pedig külföldi munkavállalókat alkalmazna. Gabriele Burgio, a cég vezetője szerint kifejezetten migránsokat akarnak megszólítani, akiket „manapság az utcán látunk, és akiknek nincs munkájuk”. Elképzelése szerint nem EU-s állampolgárságú külföldieknek kellene egy továbbképzési programot kidolgozni, de ennek törvényi háttere még hiányzik.

Olaszországban a turizmushoz kötődő állások 40 százaléka betöltetlen

Fotó: 123rf.com

Görögország: dél-ázsiai dolgozókkal töltenék fel az üres állásokat

Görögországban hasonló a helyzet, a pandémia alatt a belföldi munkavállalók jelentős része olyan ágazatokba igazolt át, amelyekben jobb a fizetés és szabályozottabb a munkaidő. A szálloda- és vendéglátóipar által kínált 263 ezer állásból már tavaly 60 ezer volt betöltetlen, ez a szám az idei szezonban 80 ezerre nőhet. Pedig az ágazat forgalom szempontjából rekordra számít, sok szálloda arról számol be, hogy 50 százalékkal több foglalásuk van, mint tavaly ilyenkor.

Az athéni kormány azt tervezi, hogy vízumkönnyítésekkel bangladesi, pakisztáni, indiai és egyiptomi szezonális munkaerőt csábít az országba. Giorgos Chotzoglou, a görögországi turisztikai szakszervezetek szövetségének elnöke szerint azonban ez csorbítaná a munkavállalók jogait és lenyomná a béreket. Mint elmondta, ha a munkaadók magasabb bért fizetnének és jobb munkakörülményeket biztosítanának, akkor az üres állásokat görög munkavállalókkal is be lehetne tölteni.

 

A lakhatást is készek megoldani a spanyol munkáltatók

Spanyolországban a Randstad munkaerő-közvetítő szerint 60 ezer dolgozó fog hiányozni a turizmusból az itt is rekordforgalmat ígérő szezonban. Különösen kényes a helyzet a Baleár-szigeteken, ahol a turisták felől érkező nagy kereslet miatt olyan magasak a lakásbérleti díjak, hogy a hagyományosan alacsony keresetű turisztikai dolgozók nem tudják megfizetni a lakhatásukat. Sajtóhírek szerint a nagy hotelláncok már szállodákat vagy lakásokat bérelnek ki a dolgozóiknak.

A térség sok szolgáltatója az építőiparból próbál munkaerőt átcsábítani, egy andalúziai vállalkozói szövetség pedig olyan marokkóiakat alkalmazna, akik hagyományosan eperszedésre érkeznek néhány hétre a régióba.

 

Franciaország: cél a turisztikai szakmák értékének növelése

Nehéz helyzetben van az ágazat Franciaországban is, ahol 200 ezer turisztikai szakdolgozó hiányzik. Christian Mantei, az Atout France állami turisztikai ügynökség képviselője szerint a munkaerőhiány nagyban gátolja az ágazati növekedést. „Még ha 2022-ben rendkívüli évünk volt is, 5-10 százalékkal jobb eredményt értünk volna el, ha nem kellett volna szűkíteni a kínálatot a munkaerőhiány miatt” – nyilatkozta egy lapnak.

A francia turizmuságazat célja, hogy a turisztikai foglalkozások értéke növekedjen. Az elmúlt évben átlagosan 16 százalékkal emelkedtek a fizetések a szállodákban és a vendéglátóhelyeken. Olivia Grégoire turizmusért felelős miniszter azonban nem reménykedik a gyors megoldásban, mivel szerinte „a munkaerőhiány strukturális probléma”.