Idén is népszerű a Balatoni Hajózás

Forrás: turizmus.com

 2015. július 30. 18:36

A hetekig tartó hőség sem vette el a Balatonon hajózni vágyók kedvét, a magyar tengerhez érkező vendégek utazási hajlandóságát a Balatoni Hajózási Zrt. több fejlesztéssel és fokozott marketingtevékenységgel igyekszik élénkíteni.

A társaság kiemelt célja a szolgáltatások teljes körű megismertetése, az információk gyors, naprakész, egyszerű átadása, valamint a Balaton környéki települések és programok összekapcsolása.

 

A hagyományosan népszerű menetrendi és sétahajó programok mellett az egyéb izgalmas hajóprogramok megismertetése az idei évben már számos média partnerrel és on-line felületeken is történik. A Siófokon, Balatonfüreden, Tihanyban, Fonyódon és Badacsonyban elérhető, menetrendjében egyszerűsített gyorshajó-élményhajó szolgáltatás megismertetését mozireklám, rádió hirdetés, plakát, hírlevél, led-falas megjelenés és partnerkupon segíti. A Siófok-Balatonfüred távolság a Magor gyorshajóval mindössze 15 perc alatt is megtehető, ennél élménydúsabb utazási forma nemigen akad.

Örvendetes tény, hogy élénkül az igény a minőségi gasztro-hajós túrák és céges események, csapatépítő rendezvények iránt is, hiszen a Balaton, a hajózás, a balatoni borvidékek unikális élményt nyújtanak mindehhez.

A fejlesztések egyik célja az utazók modern, egyszerű tájékoztatása, például on-line applikációkon keresztül. A közelmúltban, a szigligeti Bahart Regatta vitorlásversenyen debütált a Balaton-Sailing mobil applikáció, amelyet kifejezetten a vitorlázók számára fejlesztettek. Napokon belül elérhető és letölthető lesz a Mobil-kisokos nevű alkalmazás is, amelyen elérhetővé válik minden fontos hajóprogram, hajó- és kompmenetrend is. Így az utazók pillanatokon belül megtudhatják, mikor indul a hozzá legközelebb eső kikötőből menetrendi hajójárat, vagy hány percet kell még a komp indulására várniuk, Szántódon, vagy Tihanyban.

A BAHART tehát mind modernebb eszközökkel és intenzívebb marketing tevékenységgel igyekszik megszerettetni a hajózást a különböző korosztályokkal.

Forgalom alakulása

Július 26-ig a Balatoni Hajózási Zrt. szolgáltatásait több mint 320 ezer utas vette igénybe, ebből 224 ezren a menetrendi, 96 ezren pedig a séta és egyéb programhajózásokra váltottak jegyet.

Bár az előszezon kedvezőbben alakult az eddigi évekhez képest, az elmúlt 2 hét száraz és rendkívül meleg időjárása némi visszaesést eredményezett a menetrendi hajóforgalomban. A hét borúsabb időjárása viszont már a hajózásnak kedvez, a személyhajókat ezekben a napokban 10.000 utas is igénybe veszi naponta. A személyhajózásban az utas szám összességében az év eddigi részében kismértékben csökkent, a tavalyi kimagaslóan jó év forgalmához képest.

A kedvező előszezon miatt, valamint annak hatására, hogy az utasok közül többen is a hosszabb utakat és a programhajózást választották, a Társaság eddigi árbevétele stabilan alakul, némileg meghaladja a tavalyi év hasonló időszakát. Elmondható mindez annak ellenére, hogy a díjak nem emelkedtek az előző évhez képest

A sétahajó és egyéb programhajók népszerűsége töretlen. Mintegy 9%-kal növekedett például a zenés sétahajózás forgalma. A tavalyi évhez hasonlóan népszerű az új gyorshajó-élményhajó szolgáltatás, ahol a 10 perces élményhajózás alkalmával az utasok részesei lehetnek a száguldás élményének.

Továbbra is népszerű a romantikus Naplemente túra – amely több mint 20%-os növekedést mutat – és a kisgyerekes családoknak szóló, idén már két kikötőből, Siófokról és Badacsonyból induló Balatoni Minimax Hajó, több mint 50%-os növekedéssel.

A közforgalmú kikötőket tekintve Siófok produkálta a legnagyobb emelkedést, itt több mint 15%-kal nőtt a forgalom, de jól alakul Fonyód, Balatonföldvár, Balatonlelle, Badacsony, vagy a kisebb kikötők közül Balatonszemes, Balatonmária és Balatongyörök forgalma is.

Jól teljesít a révközlekedési ágazat is. A Szántód-Tihany között közlekedő kompokon az utasok és gépkocsik száma több mint 5%-kal nőtt 2014-hez képest.

A Balatoni Hajózási Zrt. összességében bizakodóan tekint a 2015 évi nyár visszalévő heteire, remélve, hogy a tóparti önkormányzatokkal, vállalkozásokkal, együttműködő partnerekkel, szervezetekkel együtt sikeres szezont zárhat a Hajózás.