Időtálló szállodai dizájn 1960-ból

Forrás: turizmus.com

 2018. október 29. 11:40

Kevés olyan szálloda létezik a világon, amelyikbe a bútorok miatt látogatnának el a vendégek. Egy azonban kiemelkedik közülük.

A korabeli legmagasabb szintű dizájn és a modern funkcionalitás jellemzi mind a 261 szobát és a lakosztályokat a koppenhágai Radisson Collection Royal szállodában.

A szálloda minden részlete Arne Jacobsen szellemiségét tükrözi, a természetes fények beáramlásának kialakításától a tökéletesen kialakított ajtókilincsekig. A 606-os lakosztály az egyetlen olyan helyiség, amelyet 1960 óta nem újítottak fel. A mai napig az eredeti állapotában tartották meg, mint afféle időkapszulát. A skandinávok ugyanis nem csupán széket vásárolnak, hanem egy bizonyos tervező bizonyos nevű székét. Ez így volt már 50 egynéhány évvel ezelőtt is.

Amikor 1960-ban megnyílt az Arne Jacobsen SAS Hotel,  ez volt a dán főváros első felhőkarcolója és a világ első dizájnhotelje. A mai szálloda mit sem vesztett funkcionalista külsejének vonzerejéből, miközben természetesen többször modernizálták műszakilag.  Amiben azonban egyedülálló, és az is marad, hogy Jacobsen kreativitásának köszönhetően az evőeszköztől, a híres Swan nevű székig minden ugyanolyan, mint 1960-ban volt.

A Radisson Collection Royal 606-os lakosztályát 1960 óta nem újították fel – ilyen az időtálló dizájn

Fotó: VisitCopenhagen

Ami furcsa, hogy ma is ultramodernnek hat, nem elsősorban retrónak. A jó dizájn ugyanis időtálló. Számos rajongó csak azért nyit be ide, hogy könnyezve búcsúzzon el ettől a korszaktól, és egy pillantást vessen az első Swan-székre.

Rajta kívül a dán formatervezés legnagyobbjainak alkotásai fogadják a vendégeket, akik között sok a dizájnhívő. Fritz Hansen, Cecilie Manz, Paul Kjaerholm neve nekik többet mond mindenkinél.

A kézzel varrott bőr tálcákon és a bársonnyal áthúzott, tipikusan a korszakot jellemző tojás formájú székeken kívül természetesen az ötcsillagos szolgáltatások is vonzzák ebbe az élő iparművészeti múzeumba a vendégeket.

Kapcsolódó cikkek