Ifjúsági sommelier VB neves zsűrivel

Forrás: Vendéglátás

 2017. március 24. 12:25

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú sommelier és szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. Az idei sommelier világversenynek szeptember 29-30-án Budapest ad otthont.

A magyar Chaine Egyesület a Világszervezet által megszerzett jogok alapján tarthatta meg 2015-ben az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot a METRO Gasztro Akadémián. A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatát – több fordulót követően – a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott igazgatótanácsi ülésén győztesnek hirdette ki. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezik meg.

Március 23-24-én Marie Jones, a Világszervezet elnökhelyettese és Klaus Tritschler, a Világszervezet Igazgató Tanácsának tagja, az Ifjúsági Sommelier Bizottság tagja, a német Chaine Egyesület elnöke, az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság helyszínének kiválasztása, a technikai feltételek, valamint a verseny lebonyolításával kapcsolatos szervezési teendők egyeztetése céljából Budapesten tárgyalnak.

 

 

Az idei világbajnokságon 5 kontinens 16 országából érkező 31 év alatti ifjú sommelier versenyez, közülük többen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már tapasztalatot.

A verseny nem nyilvános, azonban a szeptember 30-i döntőn – a szervező bizottság tagjai mellett – a Világszervezet által meghívott vendégek, a versenyzők hozzátartozói és kísérői, továbbá a sajtó regisztrált képviselői vehetnek részt.

 

Négy Master Sommelier a zsűriben

A Világszervezet a verseny zsűrijébe 4 fő Master Sommelier-t kért fel: Bryan Julyan és Bryan Dawes Nagy-Britania, Ronn Wiegand USA, Frank Kammer Németország fogja zsűrizni a versenyzőket. Korábban egy időben négy Master Sommelier még nem járt Magyarországon, és nem vezetett Sommelier Világversenyt.

A Chaine Egyesület szeptember 28-án egész napos, kóstolókkal kiegészített kirándulást szervez a Világszervezet vezetői, a versenyzők és a zsűri tagok részére Mádra és Tokajba, a legkiválóbb magyar borok bemutatása céljából.

A további borvidékek borainak, valamint párlatok megismertetésére kiváló lehetőség nyílik a 2017. szeptember 30-i ünnepélyes eredményhirdetés és az azt követő gálavacsora keretében, melyre a Corinthia Budapest szállodában kerül sor, körülbelül 220 külföldi (a Világszervezet vezetői, versenyzők és partnereik, külföldi társ-szervezetek képviselői) részvételével.

A világversenyhez kapcsolódó kulturális és gasztronómiai események adják az alkalmat a magyar konyhai alapanyagainak (pl. szürke marha, vadhúsok, libamáj, halak, paprika, biotermékek), ételeink, kiváló boraink, pálinkáink és éttermeink, szállodáink megismertetésére is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. szeptember 30-án, a Corinthia Budapest szállodában tartandó gálavacsorát megelőzően kerül sor.

A rendezvény március 23-i sajtótájékoztatóján az immár hét éve Magyarországon élő Ronn Wiegand – aki a világon elsőként szerezte meg a Master of Wine és a Master Sommelier címet – elmondta: hatalmas fejlődést lát a hazai étel- és borkínálatban, valamint a szervizoldalon. Úgy véli, Magyarország most van abban az „ébredő” korszakban, amelyben Napa Valley volt, amikor elindult a globális ismertség felé. És a néhány nappal ezelőtti düsseldorfi ProWein kiállításon is örömmel tapasztalta, hogy egyre nő a magyar borok ismertsége.

Épp ezen fejlődés miatt esett a választás Magyarországra – mondta Marie Jones, a világszervezet elnöke, aki szerint a 80 országban 25 ezer tagot számláló egyesület egyik fontos célja a fiatalok megszólítása.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős államtitkára szerint a bor nem csak a kultúra része, hanem ennek formálója is, ennek közvetítése pedig a sommelier-k feladata. Épp ezért hatalmas lehetőség ez a hazai borágazat számára a világverseny.

Novák Iván, a Chaine Egyesület elnöke egyúttal felhívta a figyelmet a szervezet által szervezett másik rangos eseményre, a Jeune Chaine des Rottisseurs versenyre, ahol 27 év alatti szakácsok versengenek. És a korábbi magyar indulók közül sokan – Kovács Lázár, Bicsár Attila, Götz Zsolt, Szulló Szabina, Széll Tamás, Ádám Csaba és Mede Ádám – álltak már dobogón a világversenyen. Ennek hazai döntőjére egyébként május 10-én kerül sor, győztese szeptemberben Ausztráliában képviselheti majd hazánkat a világbajnokságon.