Ifjúsági szakács-vb Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2015. február 09. 16:32

Az idén 25 éves Chain des Rotisseurs magyar tagozat a negyedszázados jubileum megünneplésére sikerrel pályázott a világszervezet ifjúsági szakács világbajnokságának szervezésére.

Így szeptember 11-én, Budapesten méri össze a tudását 20 ország egy-egy, 27 év alatti versenyzője, akik közül többen már Michelin-csillagos éttermekben szerezhettek tapasztalatot.

A Chaine des Rotisseurs a világ legrégebbi, 1248-ban alapított gasztronómiai szervezete, amely80 országból 25 ezer tagot számlál, és 40 éve szervez ifjúsági világbajnokságot – mondta el a budapesti sajtótájékoztatón David Terault, a világszervezet igazgatótanácsának tagja, az ifjúsági szakács-vb zsűrijének elnöke. Tagjai közt amatőröket és profi gasztronómusokat egyaránt találni, itthon fele-fele arányban képviseltetik magukat a vendéglátó-iparban dolgozók és a minőségi ételek iránt elkötelezett érdeklődők, külföldön az utóbbiak aránya 60-70 százalék.

Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért és vendéglátásért felelős helyettes államtitkára szerint ugyan Magyarország már felkerült a gasztronómia világtérképére, ám minden egyes megjelenés tovább erősítheti az ország kulináris imázsát, amely időközben már önálló vonzerővé nőtte ki magát. Ráadásul a versenyhez Budapesten a szoftver és a hardver is rendelkezésre áll, hiszen felkészült, elkötelezett szakemberek és új, minőségi alapanyagok egyaránt megtalálhatóak.

A verseny célja, hogy felkészítse a fiatal szakácsokat a további megmérettetésekre – hangsúlyozta Pintér Katalin, a Chaine des Rotisseurs hazai irodavezetője. Számos ismert hazai séf pályája indult már a junior verseny dobogós helyezésével – Kovács Lázár az USA-ban, Götz Zsolt Szingapúrban. Szulló Szabina Párizsban, Széll Tamás Dél-Afrikában, Ádám Csaba Németországban szerzett érmet.  A tavalyi, durbani világbajnokságon Horváth Ákos, az Arany Kaviár szakácsa a negyedik helyet szerezte meg, a zsűriben Magyarországot Barka Áron, a Hotel Continental Budapest séfje képviselte. Az idei világversenyen a Chaine des Rotisseurs hazai szervezete a tavasszal megrendezésre kerülő versenyen választja majd ki a magyar indulót.

 

A versenyszabályok

A versenyzők két turnusban érkeznek majd a helyszínre, ahol egy „fekete dobozt"-ot kapnak. A benne található 6-8 kötelező hozzávalónak legalább a felét fel kell használni, a többi alapanyagból válogathatnak. Ezután fél óra alatt kell kitalálniuk és leírniuk egy három fogásos, négy fő részére szóló menüsort (amit akár segítséggel is lefordíthatnak angolra), majd 3 és fél óra elteltével tálalniuk kell az előételt, negyedórával később a főételt és a desszert tálalására szintén 15 percük marad. Három zsűritag a konyhában figyeli az előkészítést, ők a technológia, a rendezettség, az alapanyagok felhasználási aránya, a szaktudás, a tisztaság és az idő szerint pontoznak. A kilenc főből álló kóstoló zsűri pedig az ízhatást, a prezentációt, az eredetiséget és az összbenyomást pontozza. A verseny fődíja egy öt hetes kurzus a Le Cordon Bleu iskolában, és minden résztvevő egy éves Chaine des Rotisseurs tagságot is kap.

A Metro Gasztroakadémián megrendezendő budapesti világbajnokságot az interneten élőben is követhetik az érdeklődők, magyar és angol nyelvű szakkommentárral. Vele egyidőben, a hazai Chaine Egyesület is jubileumi, nemzetközi találkozót tart, ahol 8 napos program keretében mutatja be hazánk turisztikai és kulináris nevezetességeit. A verseny lebonyolítását számos cég és szervezet, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatja.