Igazgatói reggeli az MSZÉSZ dél-dunántúli régiójában

Forrás: turizmus.com

 2023. február 21. 09:43

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége dél-dunántúli régiójának igazgatói február 15-én egy reggeli keretében beszélgettek a kihívásokról, kilátásokról, értékelték az elmúlt időszakot.

A beszélgetésnek a teljeskörűen felújított, négycsillagos Palatinus Boutique Hotel adott otthont, mely Pécs egyik új ékköve a város központjában.

Schmidt Ferenc Régióvezető (Crocus Gere Bor Hotel) tájékoztatása szerint a tagszállodák igazgatói pozitívan értékelték az elmúlt év forgalmát, több szálloda új vendégszegmenseknek köszönheti a növekvő vendégéjszakaszámot. A januári hónap is a várakozások felett alakult, és a 2023. évet tekintve is optimisták a kollégák.

Ám van olyan szálloda is, amely a munkaerő és a költségek optimalizálása érdekében csak hétvégenként fogad vendégeket, és sajnos átmenetileg zárva tartó tagszállodák is vannak a régióban.

A beszélgetésnek a frissen felújított négycsillagos Palatinus Boutique Hotel adott otthont

Fotó: Palatinus Boutique Hotel

Számos hotel hajtott végre fejlesztéseket, bővítést, felújítást, amelyek egyik fő célja az energiaköltségek csökkentése és a vendégélmény növelése volt.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a munkaerőpiaci problémák egyre nagyobb kihívás elé állítják a szakmát. A vidéki önálló, kisebb házaknál a kis létszámú személyzet esetében már az is jelentős problémát okoz, ha 1 fő kiesik betegség miatt.

Aggasztónak ítélték a drasztikusan csökkenő tanulók számát, és egyelőre nehezen tudják elképzelni, hogy külföldi munkaerőt be lehetne vonni a munkába, mivel se a meglévő munkavállalók, se a vendégek nincsenek arra felkészülve, hogy idegen ajkú személyzettel találkozzanak egy dél-dunántúli hotelban.

Rövid távon inkább a digitális fejlesztésekben, folyamatok automatizálásában hisznek a szakemberek. A régiós munkaerőproblémát fokozza a települések közötti megfelelő tömegközlekedés és a személyzeti szállások hiánya. Kiemelték a szakma megújító programot, melyet az elmúlt évek pályázatai közül az egyik legnagyobb segítségnek tartanak.