Így nyaraltunk idén

Forrás: turizmus.com

 2014. október 02. 10:38

Itthon Siófok, külföldön Róma volt idén a legnépszerűbb nyári úti cél a magyarok körében. A www.trivago.hu szálláskereső oldal adataiból az is kiderül: a legtöbben az utolsó pillanatban döntöttek.

Kedvelt hazai úti célok

A változó időjárás ellenére a belföldi úti célok tekintetében a Balaton viszi a pálmát. A magyar nyaralók több mint ötöde a külföldi turisták által is kedvelt Siófokot választotta, egyben itt volt a legmagasabb a nyári szállás átlagár (két főre, egy éjszakára): 26 700 forint. Fővárosunk a második helyen végzett, ahol átlagosan valamivel kevesebbért, 24 300 forintért találhattak szállást idén nyáron. Nagyjából ugyanennyien, a nyaralók közel 10%-a keresett szállást Balatonfüreden.

 

Strandolásért azonban nem feltétlenül a magyar tengert keresték fel a nyaralni vágyók. A gyógy- és élményfürdők városai, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros és Sárvár is népszerű és az átlagárat tekintve olcsóbb úti célok voltak, de Egerben keresett szállást az utazók 4%-a, és a legnépszerűbb úti célok közül itt volt a legalacsonyabb az átlagos szállás ár.

 

Külföldi desztinációk

Idén nyáron is úgy tűnt, minden út Rómába vezetett, a külföldi szálláshelyeket illetően az örök város volt ugyanis a legnépszerűbb. A második helyen  a Velencétől 30 km-re fekvő Lido di Jesolo áll, Prágába pedig az utazók 2,3%-a keresett szállást. A kedvelt külföldi  úti célok közül a bolgár Naposparton nyaralhattunk legolcsóbban a nyári hónapok alatt, a legdrágább pedig London, ahol az átlagos szállásár 62 000 Ft volt 2014 nyarán.

 

Ám nemcsak vendégek, házigazdák is voltunk; a magyar szállások idén is népszerűek voltak a külföldről érkező nyaralók körében. Közülük a legnagyobb arányban osztrákok (a szálláskeresők 13%-a), románok (12%) és lengyelek (11%) szemeztek a magyarországi szálláslehetőségek közt, de szlovén, finn és szerb érdeklődők is akadtak.

Szálláskeresés

A trivago kutatásából az is kiderül, hogy a weboldalon történt összes szálláskeresést figyelembe véve a magyarok átlagosan 26 300 forintot hajlandók költeni kosztra és kvártélyra. A hosszabb, minimum egyhetes nyaralások esetében pedig a szállásra szánt összeg 212 800 forint volt a nyári hónapok alatt.

Átlagosan körülbelül 3 napra utaztunk és az utolsó pillanatban döntöttünk – csak kevesen akadtak olyanok, akik hónapokkal előre számba vették a szálláslehetőségeket. A magyar nyaralók 65%-a egy hónappal, illetve majdnem ötödük mindössze egy héttel az utazás előtt keresett szállást.