Így szabadult a függőség poklából az ismert séf

Forrás: turizmus.com

 2022. november 14. 15:55

Megjelent Mógor Attila: Szabadulás a függőség poklából című könyve, és az alkalomra szervezett bemutató ugyanolyan rendhagyóra sikerült, mint amilyen véletlenek és sorsszerűségek kísérték a könyv egész történetét.

Egy rendes szakács szakácskönyvet ír. De Mógor Attila több évtizedes, kiemelkedő teljesítményű szakmai pályáját nem ezzel koronázta meg. Ő izolációs és rehabilitációs naplóját tárta a nyilvánosság elé, amit több mint egy éven át, mindennap egy spirálfüzetbe vezetett.

A szakmában jól ismerik Mógor Attilát, sokan követték közelebbről-távolabbról kalandos pályáját. Kitűnő szakmunkás vizsgát tett 1992-ben a Huba utcai iskolában, vizsgabiztosa azonnal a Novotel szállodába hívta szakácsnak. Dolgozott a Váci utcai Sörkertben, ahol mindennapjainak része lett az alkohol. A leghosszabb időt, tíz évet az újpalotai Mátyás étteremben töltötte.

Mógor Attila (részlet a könyv borítójáról)

Fotó: Kocsis Kiadó

2010-15 között több vendéglátóhelynek a konyháján is megfordult, a budai Vártól kezdve a Gepárd és Űrhajón, az Andrássy kúrián át a Csalogány 26-ig. 2015-ben megnyitott saját kifőzdéjét, a Fűvészkert bisztrót, amin mindenét elvesztette. Kimenekült Ausztriába. Hazatérve, 2018-ban a Babérliget kúriában kezdett dolgozni, egy év után a tulajdonos új éttermének, a Bartók bisztrónak a nyitó séfje volt.

2020-ban jelentkezett a TV2 Séfek séfe versenyre, amelynek döntőjéig jutott.  2020 őszén egy régi barátjával közösen újranyitotta a Külvárosi Kávéházat, de itt már összecsaptak a hullámok a feje felett. 2021. február 18-án, rádöbbenve, hogy csak segítséggel tud kigyógyulni az alkoholizmusból, bevonult a rehabilitációra.

A szerzők nagy napja a könyvbemutató, álmuk megvalósulása. Fogadják a gratulációkat, dedikálják a könyvüket. De Mógor Attila a könyv megjelenésének napján úgy döntött, hogy visszamegy az Emberbarát Alapítvány intézetébe, hogy folytassa és befejezze a terápiát. A amikor tisztán, felépülve, stabilan újból kikerül a rehabilitációról, akkor majd nyilvánossá teszi naplójának második részét is, amit bevonulása napján kezdett írni.

A könyv minden sorát Mógor Attila írta, aki ugyanolyan szenvedélyesen ír, mint ahogyan főz, és amikor naplóját vezette, tű éles pontossággal fogalmazta meg az elvonás és a tisztulás, a lassú felépülés megrendítő stációit – mondta a bemutatón Szikora Katalin, a rendhagyó „séfnapló” szerkesztője.

Kapcsolódó cikkek

Mógor Attila éttermet nyitott

2015. szeptember 10.