Így teljesítettek a szállodák a decemberi ünnepi időszakban

Forrás: turizmus.com

 2016. február 03. 19:18

A Xellum Kft. által készített Hotel Monitor adatai – országos szinten 159 szálloda, 21 300 szoba – alapján az MSZÉSZ elemzést készített arról, hogyan alakult a szállodák teljesítménye 2014 és 2015 decemberében, a karácsonyi és a szilveszteri időszakban, Budapesten és vidéken.

Az elemzés fő megállapításai:

– 2015 decemberében a REVPAR-mutató – ami a forgalomnövekedést is kifejezi – Budapesten kb. 4%-kal, vidéken több mint 6%-kal javult a múlt évhez képest.

– A REVPAR javulása Budapesten az átlag szobaárak 3,2%-os növekedésének köszönhető, a kereslet stagnált, így a szobafoglaltság a tavalyi szinten maradt ebben a hónapban.

–  A fővároson kívüli szállodák REVPAR-emelkedése a kissé magasabb foglaltság mellett a 3,1%-os átlagár-emelkedésnek köszönhető.

– A tavalyi karácsonyi időszakban a budapesti szállodák REVPAR-mutatója a 2014 évi szinten maradt, aminek oka, hogy a foglaltság – a kisebb kereslet következtében – minden kategóriában alacsonyabb volt a múlt évinél.

– A vidéki szállodák karácsonykor – bár alacsonyabb árakon –, de a múlt évinél 7-8% ponttal magasabb, 70% feletti foglaltságot értek el. A karácsonyi időszakban a vidéki szállodák REVPAR-mutatója a 3*-os kategóriában mintegy 80%-kal, a 4*-os kategóriában csaknem 100%-kal magasabb volt a fővárosi szállodákban elértnél.

–  A szilveszteri időszakban Budapesten a REVPAR az 5*-os kategóriában 15,3%-kal, a 4*-os kategóriában 9,9%-kal nagyobb volt a 2014 évinél, a 3*-os szállodáknál viszont kb. 10%-kal csökkent. Az 5*-os kategóriában elért kétszámjegyű REVPAR-növekedés a szobaárak 20%-ot meghaladó emelkedésének az eredménye. A 3*-os szállodáknál 7,1% ponttal, az 5*-os hoteleknél 4,7%ponttal gyengébb volt a foglaltság.

– Érdekes, hogy míg a 3*-os kategóriában a fővárosi szállodák REVPAR-mutatója mintegy. 20%-kal jobb volt a vidékiekénél, addig a vidéki 4*-os hotelek REVPAR-mutatója 10%-kal felülmúlta a budapesti 4* hotelekét az év végén vizsgált 3 nap alatt.