Így változik augusztustól a házhoz szállított ételek áfája

Forrás: turizmus.com

 2021. július 30. 17:08

2021. július 31-ig érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes 5%-os ÁFA-mérték. Mivel ez a tevékenység termékértékesítésnek minősül, augusztustól már újra az ÁFA-törvény szerinti 27%-os adónértéket kell rá alkalmazni.

A 2020-as utolsó negyedévi adatok azt mutatják, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az ételforgalom aránya a teljes vendéglátóhelyi forgalmon belül (12 százalékponttal 86,9 százalékra), ami mögött a kiszállításos és elviteles ételforgalom növekedése valószínűsíthető.

Az italeladások viszont jelentősen visszaestek, arányuk mind az alkoholos, mind az alkoholmentes körben csökkent, vagyis a kedvezményes elviteles ÁFA hatása az utóbbi termékcsoportban valószínűsíthetően nem érvényesült, a házhoz rendelt vagy üzletből elvitt termékek között az ételforgalom dominált - derül ki a BDO Magyarország adószakértői által készített összefoglalóból.

Az elviteles és házhoz szállított termékek forgalmi adatainak hiányában viszont nem alátámasztható egyértelműen az intézkedés hatása, noha valószínűleg sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá.

100 milliárd forinttal kevesebb áfát kellett a szektor szereplőinek befizetniük a kedvezményes időszak során a BDO becslése szerint

Fotó: 123rf.com

A vendéglátóhelyek száma 2020-ban az italüzlet és zenés szórakozóhely kategóriában esett vissza jelentősen (7 százalékkal), de az ilyen típusú üzletek amúgy sem használhatták ki az ÁFA-könnyítést. Az éttermek száma kismértékben csökkent, a cukrászdáké gyakorlatilag nem változott, ebben viszont a november közepén átmenetileg bevezetett kedvezményes ÁFA még nem játszhatott számottevő szerepet.

Az elviteles és házhoz szállításos értékesítés a kereslet és az üzemeltetés költséghatékonysága oldaláról a nagy lakosságszámú, illetve sűrűn lakott települések vendéglátóhelyeit segíthette leginkább. Az esetleges hatások nemcsak az önállóan működő vendéglátóhelyeket érintették, hanem az aktuálisan üzemelő szálláshelyek (szállodák) éttermi forgalmára is pozitívan hathattak.

„Megfelelő mélységű forgalmi, munkaerőpiaci és gazdálkodási adatok hiányában nehéz teljeskörűen számszerűsíteni az ÁFA-kedvezmény hatását, támpontot adhatnak azonban a KSH által közölt idei első öt havi forgalmi adatok" – fejtette ki Sándorfi Róbert, a BDO Magyarország szállodai tanácsadója.

„A kedvezmény-intézkedés 8 és fél hónapjára kivetített különbözet körülbelül 100 milliárd forintot tesz ki, vagyis a szektor szereplőinek ennyivel kevesebb ÁFÁ-t kellett befizetniük a központi költségvetésbe. Ez a nagyságrend alátámasztja azt a feltételezést, hogy a kedvezményes ÁFA-kulcs alkalmazásának lehetősége sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá egy olyan időszakban, amikor beltéri értékesítésre nem volt lehetőség, a teraszok pedig még nem nyithattak ki, vagyis az egyetlen bevételi forrás az elvitel és a házhoz szállítás volt."

Kérdés, hogy az augusztus 1-től visszaállított ÁFA hogyan befolyásolja a vendéglátó egységek gazdálkodását, tekintettel a szakma képviselői által előrevetített lassú és hosszadalmas felépülésre a járványügyi korlátozások feloldását követően mind a vendéglátóipari szolgáltatások iránti kereslet, mind pedig a rendezetlen és kiszámíthatatlan munkaerőpiac terén.

„Az elvitel, de különösen a házhozszállítás az elmúlt hónapokban valamilyen mértékben beépült az emberek tudatába, a korlátozások enyhítésével azonban ez a kvázi kényszer kényelmi szemponttá alakulhat át" – tette hozzá Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója.

„Feltételezhető, hogy az értékesítés ezen formái iránti kereslet nem szűnik meg, de erről konkrét tapasztalatok a nyári terasz szezont követően, illetve a negyedik hullám kapcsán hozott, ma még nem előre jelezhető korlátozó intézkedések idején lesznek majd. Egy ilyen – nem várt - helyzetben a szakma részéről nyilvánvalóan újra fokozottan felmerülhet a támogató intézkedések iránti igény."