II. Orvosi Wellness Konferencia – gyógyulni és/vagy pihenni?

Szerző: Elek Lenke

 2014. április 10. 17:09

Orvosok, turisztikai és marketing szakemberek egyaránt számosan vettek részt a csütörtökön kezdődő budapesti II. Orvosi Wellness Konferencián. A Hotel Griffben tartott rendezvényen a témát számos oldalról járták körül az előadók.

Az egyik legnagyobb érdeklődés Aranyossyné Szegedi Andrea (Magyar Turizmus Zrt.) előadását kísérte, aki az orosz egészségturisztikai piac sajátosságairól szólt.

Az előadó először általában szólt a Magyarországon második küldő országgá előlépett orosz turisztikai piac sajátosságairól, majd szűkítve a témát, a magukat külföldön gyógyíttatni kívánó, Oroszországból érkezők attitűdjeiről.

Amint azt az újságírónak kiemelte: a jelenlegi politikai helyzet nem befolyásolja az orosz turisták érkezését. Az ukránékét főleg akkor, ha a politikai válság gazdasági válságba csap át, amelynek mértéke az elkövetkező hónapokban derülhet ki. Azt is igyekezett felvázolni, mennyire nem egységes az orosz piac, mennyire mások a hatalmas országban élő 190 nemzetiség egészségügyi és utazási szokásai, és milyen eltérő a demográfiai jelenük és jövőjük.

Akik hozzánk jönnek és gyógyíttatni akarják magukat, azok nagyon konkrét kívánságokkal, panaszokkal érkeznek, ami nem zárja ki, hogy a kúra közben a fogukat is megcsináltatják – tette hozzá.

A konferencián résztvevők abban egyetértettek, hogy a gyógyturizmus, a wellness és a medical wellness elhatárolása, ugyanakkor országosan egységes fogalom-meghatározása erősen időszerű lenne, de olykor még a magukat wellness szállodának nevezők körében is egészen eltérőek a szolgáltatások.

A továbbiakban a különféle, manapság divatos terápiákról hallhattak a jelenlévők előadást, táplálék kiegészítőkről, vitaminokról és antioxidánsokról, és megismerkedhettek a pszichofitness, az ayurvéda, az elektromágneses sugárzás, a homeopátia és a masszázsok idevágó tapasztalataival. Többen érkeztek új, bemutatandó diagnosztikai és terápiás készülékekkel.

Viszonylag kevesen képviselték a szállodákat: szinte alig esett arról szó, hol lakjon a gyógyulni vágyó beteg. Az egyik hajdúszoboszlói főorvos kérdésemre megjegyezte, túl sok is a szálloda, sokszor alig van ott vendég, mert a páciensek az olcsó apartmanokat keresik, hiszen a szanatóriumok és rehabilitációs intézetek ma már országszerte ritkaságszámba mennek, márpedig hiába kapja a hazai beteg OEP támogatással a kezeléseket, valahol laknia kell.

A konferencia pénteken folytatódik.