Impozáns kincstár nyílik Gyöngyösön

 2014. június 05. 13:56

Július 1-én nyitja meg kapuit az Almásy család egykori palotájában a Szent Bertalan-templom Kincstára és látogatható restaurátor-műhelyei. A projekt európai uniós társfinanszírozással, 275 millió forint összköltséggel valósult meg.

Az új turisztikai szolgáltatás a vallási turizmus különleges, egyedi attrakciója lesz Gyöngyösnek és az Észak-magyarországi Régiónak. A most nyíló múzeumban kiállított ötvöstárgyak az Esztergomi Főszékesegyház kimagasló értékű kincstára után az ország második leggazdagabb gyűjteményét alkotják. A gyöngyösi kincstárban kiállított 43 ötvösmű, közte 12 középkori, illetve reneszánsz liturgikus tárgy, mind számszerűségükben, mind műtörténeti értékük miatt igen értékesek és jelentősek.

Újdonság a kincstár két restaurátorműhelye, ahol a kincstárban és a térség templomaiban található ötvös- és textil liturgikus tárgyak, történelmi értékű műkincsek javítását, restaurálását végzik az itt dolgozó szakemberek. A műhelyek bejelentkezést követően látogathatóak.

A július 1-jén nyíló gyűjteményt egyéni és csoportos turisták is látogathatják, bejelentkezést követően szakszerű vezetést biztosít a múzeum igazgatósága. Az épületben előadóterem bérelhető konferenciákra, előadásokra. A kiállítás akadálymentesített, mozgásukban korlátozottak is látogathatják.

Elérhetőség:
Gyöngyös- Felsővárosi Szent Bertalan Katolikus Plébániatemplom Kincstára,
Gyöngyös, Szent Bertalan u 1.