Index-felmérés utazási szokásokról - mindennapi wifinket...

Forrás: Index

 2015. április 07. 15:08

Az Index az utazási szokásairól kérdezte olvasóit, olyan részletekre kiterjedően, hogy hova utaznak legszívesebben, mennyit költenek és milyen gyakran használják a telefonjukat.

Leszűrhető, hogy a kérdőívet kitöltők nagy része

  • évente többször utazik
  • igyekszik mindenképpen külföldre menni
  • hotelek helyett az apartmanokat preferálja
  • átlagosan 100-150 ezer forintot költenek egy utazás alatt
  • képtelenek meglenni a telefonjuk nélkül
  • és csak nagyon minimálisan használják a roamingot.

Az Index cikke arról számol be, hogy a válaszadók 67 százaléka utazik évente többször, de egyszer biztosan. Viszont majdnem ugyanannyian vannak azok, akik csak pár évente mozdulnak ki messzebbre és azok, akik kizárólag ünnepekkor engedhetik meg maguknak - 15 százalék körül.

Mindössze egy százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem szeretnek utazni - írja az Index.

61 százalékuk mindenképpen külföldet jelölte meg úticélként, nincsenek többségben azok, akik inkább a szomszédos országokat választják. Magyarország csak a válaszadók 15 százalékának elsődleges kikapcsolódási hely, a Balaton-wellness kombó alig 5 százalékot mozgat meg.

A szállásfoglalási szokások jóval megosztottabbak. Legtöbben még mindig inkább apartmanokat keresnek pihenésképpen, és szinte ugyanannyian mennek 4, vagy annál több csillagos hotelbe (22%), mint amennyien maradnak 3 csillagnál, vagy annál kevesebbnél (23%). Legkevésbé az olyan közösségi oldalakat használják, mint az Airbnb vagy a Couchsurfing,  bár ennek az aránya is majdnem 10 százalék.

Egyébként átlagosan 100-150 ezer forintot küldenek utazásoknál (22%), de érdekes módon alig egy százalékkal kevesebb azoknak az aránya, akik nem követik mennyit költenek ilyenkor illetve 20 százalék, akik megtehetik, hogy akár 200-300 ezer forintot is elköltsenek egy-egy utazásra - összegzi a portál.

 

Fotó: Index/Eyeswideopen/

 

Ne zavarjon senki, csak ha van wifi

Ismerős lehet, amikor valaki azzal vagánykodik, hogy ő bizony nyaralások alatt kikapcsolja a telefonját, hiszen pihenni jött, ne zavarják már. Ehhez képest a válaszadók alig 5 százaléka kapcsolja ki a készülékét, és konkrétan a megkérdezettek fele magánál tartja, hátha akad valahol ingyen wifi. A maradék kisebbség pedig a biztonság kedvéért bekapcsolja, hátha kell valamilyen vészhelyzetre, esetleg karóra-pótléknak - fogalmaznak az Index.hu-n.

A roaming népszerűsége ellenben nincs az egekben a többség vagy csak teljesen minimálisan használja (31%) vagy csak egy-két naponta hazatelefonál. Viszont csak 19 százaléknyi ember igényli az állandó roamingot, és az ezzel járó telefonos, internetes elérést, és még mindig akad 20 százalék, akik a drága roamingdíjak miatt egyáltalán nem használja külföldön a telefonját.