Ingyenes programmal támogatja az a&o hostellánc a dolgozók mentális egészségét

Forrás: turizmus.com

 2024. április 30. 11:51

Az a&o hostellánc májustól, a mentális egészség nemzetközi hónapja alkalmából ingyenes mentális egészségügyi programot biztosít minden munkavállalója számára, a dolgozók többek között workshopokon, pszichológiai tanácsadáson és webináriumokon vehetnek részt.

Magdalena Knezevic egy éve tagja a berlini hostellánc HR-csapatának és meggyőződése, hogy a mentális egészségügyi program bevezetése számos előnnyel jár. A 25 éves nő úgy véli, hogy a Z generáció különösen nyitott az olyan vállalati kezdeményezésekre, amelyek támogatják a rugalmasságot és a jobb erőforrás-gazdálkodást.

„Erőforrások teremtése a mindennapi munka és a magánélet számára" – így jellemzi Magdalena Knezevic az a&o új munkavállalói egészségfejlesztési programjának célját. A Likeminded szakértőivel együttműködve a berlini hostellánc májustól minden alkalmazottjának ingyenes hozzáférést biztosít online pszichológiai tanácsadáshoz, valamint olyan praktikus mozgásformákhoz, mint az íróasztalnál is végezhető jóga. Knezevic szerint óriási az igény a mentális egészséggel kapcsolatos tanácsadás és támogatás iránt, különösen a Z generáció fiatalabb tagjai körében.

Magdalena Knezevic, az a&o hostellánc HR-csapatának tagja

Fotó: a&o Hostel

 

 

„A munkahelyi hiányzás, a fluktuáció és az elégedetlenség is csökkenthető és elkerülhető, ha nagyobb figyelmet fordítunk a mentális stressz és a betegségek megelőzésére" – erősíti meg az előzőeket Kimberly Breuer pszichológus, a Likeminded társ-vezérigazgatója. Hozzátette: „A vállalatok egyre inkább befektetésként tekintenek a mentális egészség ápolására, de a problémák megelőzése mellett fontos a lehetőségek felismerése és a teljesítmény elismerése is."

A Likeminded 2020-ban alakult, mára pedig a legkülönbözőbb iparágakon belül ad tanácsot, így az a&o-t is lenyűgözte a vállalat tapasztalata és megközelítése: „A szolgáltatás átfogó, a hozzáférés pedig gyors és egyszerű. Mind a munkavállalók, mind a vállalatok számára egyértelmű a hozzáadott érték" – nyilatkozta Oliver Winter, az a&o alapítója.

Az a&o nemrég bekerült a legjobb 10 vállalat közé a „Németország legjobb képzést nyújtó vállalatai 2024" című tanulmányban, amelyet az IMWF GmbH készített el a Focus Money és a Deutschland Test megbízásából.

 

Médiaközpont, webinárium és egyéni online konzultáció

A munkavállalók, miután regisztráltak a Likeminded portálon, többféle tartalom és lehetőség közül választhatnak: elérhető számukra állandó szaktanácsadás, csoportos workshopok, egyéni beszélgetés pszichológusokkal, asztali jóga, illetve olyan gyakorlatok, amelyek fejlesztik az ellenállóképességet, például meditációk és webináriumok.

A résztvevők különböző vállalatokból és iparágakból érkeznek, a pszichológusok, coachok és terapeuták pedig különböző témákra összpontosítanak, azt viszont mindenki maga dönti el, hogy névtelenül vagy névvel vesz részt az egyes eseményeken. Az a&o évente legfeljebb tíz egyéni konzultációt tesz lehetővé munkvállalóinak, azonban korlátlan hozzáférést biztosít az összes csoportos lehetőséghez, valamint a médiatárhoz is.

A Likeminded programok időben rugalmasak, így a munkaidőn kívül és hétvégén is igénybe vehetők. Az anonim jelentések és a hatásmérések tájékoztatást nyújtanak a válaszadásról és a keresett témákról.

 

Mindenkit más probléma érinthet

Magdalena Knezevic tudja, hogy a problémák és a témák köre igencsak széles a mentálhigiénia területén. „A gondok az alvásproblémáktól a jövőtől való félelemig terjednek. A mindennapi problémák – önbecsülés, rugalmatlanság, gyásszal való megbirkózás vagy szociális szorongás – éppúgy a középpontban vannak, mint a munkahelyi kihívások a tabuk megtörésétől a kiégésig, a kommunikációtól a vezetésig. A webináriumok, a digitális gyakorlatok, a workshopok és az egyéni videós foglalkozások segítséget, támogatást, tippeket és megoldásokat nyújtanak a dolgozók számára. Mindenkinek megvan a maga problémája – nem kell mindent egyedül megoldani az életben" – foglalja össze Knezevic. Az ajánlat a vállalat minden munkavállalójának szól, tartozzon bármely korosztályhoz és munkakörhöz, legyen részmunkaidős, teljes munkaidős vagy gyakornok.

 

Május, a mentális egészség nemzetközi hónapja

A Mental Health America (MHA) szervezet 75 évvel ezelőtt nyilvánította a mentális egészség hónapjává a májust, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a mentális problémákra és destigmatizálja azokat.