Ingyenes felnőttképzés indul a balatoni szakács- és cukrászhiány enyhítésére

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. január 06. 11:42

Elvárás az üdülőtérség szakképző intézményeivel szemben, hogy a szeptemberi mellett februári tanévkezdéssel is reagáljanak a Balatonnál jelentkező munkaerőpiaci kihívásokra – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Ezért ingyenes felnőttképzés indul több szakmában.

Három éve indult először úgynevezett keresztféléves, szakképzettséget nyújtó, másfél éves, ingyenes, esti felnőttképzés a Siófoki Szakképzési Centrum (Siófoki SzC) Krúdy Gyuláról elnevezett technikum- és gimnáziumában, valamint a Balaton közeli Marcali Hikman Béla Szakképző Iskolájában.

A jövő hónap elején a Krúdyban kereskedő és webáruházi,  valamint turisztikai technikus képzést, továbbá szakács, cukrász, panziós-fogadós szakképzést indít a Siófoki SzC, az ugyancsak siófoki Bacsák György Technikum és Gimnáziumban kereskedelmi értékesítő, a marcali Hikman Béla szakképzőben pedig cukrászképzés kezdődik  –  tudtuk  meg a siófoki Szakképzési Centrum kancellárjától. Szamosi Lóránt szerint a már szakképzettek számára az új, második képzés is államilag támogatott, így például egy szakács cukrászképzésre is beiratkozhat.A felvehető tanulólétszám természetesen limitált, a  virtuális séfpulttal és nyolc kamerával felszerelt, multimédiás siófoki, illetve marcali konyhában egy időben ugyanis csak tizenöt tanuló pallérozhatja a gyakorlati tudását  – jegyezte meg a kancellár.

Szakácsokat, cukrászokat is képeznek az ingyenes felnőttképzés keretében

Fotó: 123rf.com

A turisztikai vállalkozások, ezen belül a vendéglátóhelyek egyre határozottabb igénye a magasabb szintű szolgáltatásokra való felkészülés. A Siófokon induló képzés arra is lehetőséget ad, hogy az is megkezdhesse a tanulmányait és korszerűsítse tudását, akinek már van egy szakképzettsége – mondta Csapody Balázs. A balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonos-ügyvezetője egész csapatával, Jahni László séffel  és a vendéglő legfelkészültebb szakembereivel gyakorlati oktatóként vesz részt a siófoki képzésben.

A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöki tisztét is betöltő Csapody Balázs szerint az idei turisztikai szezonban nem lesz olyan mértékű a szakemberhiány a Balatonnál, mint 2020-ban és 2021-ben volt. Ezt arra alapozza, hogy "már érzékelhető az ausztriai síparadicsomokban dolgozó magyar munkavállalók visszaszivárgása, sokan ugyanis kilátástalannak látják a járvány miatt ott kialakult helyzetet" – fogalmazott a szakember.

Az ingyenes felnőttképzés részleteiről ezen az oldalon lehet tájékozódni.