Interaktív délután a megújuló egri várban

 2014. augusztus 06. 12:08

Folytatódik az egri vár több mint kétmilliárd forintos felújítása. A beruházás részleteivel augusztus 8-án délután különleges tárlatvezetések és családi programokkal keretében ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése című fejlesztési program kiterjed a kazamatarendszer teljes megóvására és felújítása, megnyílnak az eddig nem látogatható részek, köztük a Török-kert, több mint 30 év után. A vársétányt szintén évtizedek után építik újra: ezzel új városrészekbe is elkalauzolják a várba érkező turistákat. A projekt része a csodás panorámát kínáló Szép-bástya megerősítése és megújítása, valamint a tartalomfejlesztés is, amelynek eredményeként további érdekességekkel, színes tartalommal bővül a vár kínálata.

A fejlesztési program több munkálatával már végeztek. Így például a Várfalsétány építéséhez kapcsolódóan kőburkolatot kapott a Dobó-bástya betonfala, továbbá a támfal burkolatjavítása is elkészült. Dolgoznak még a kapcsolódó attrakció, a Török kávézó területének kialakításán. A ’80-as években félbehagyott, Dobó-bástya alól induló sétány és a történelmi tanösvény nemcsak turisztikai attrakció lesz, hanem a sétány új gyalogos elérési útvonalként is funkcionál majd Eger megújuló belvárosa és az Almagyar domb között. Folyamatban van a parkoló kialakítása is. Az egri vár a fejlesztés teljes időtartama alatt nyitva áll a látogatók előtt.

A beruházás részleteiről pénteken interaktív délután keretében, 16 órától Eger polgármestere és a Dobó István Vármúzeum igazgatója ad tájékoztatást az érdeklődőknek, akik ezt követően speciális ismertető séták, tárlatvezetések és családi programok közül választhatnak. Az egriek az augusztus 8-i programot a már jól ismert 100 forintos egri sétajeggyel látogathatják.