Zuzmófal a lobbiban – nagyon "zöld" Budapest új szállodája

Forrás: turizmus.com

 2021. július 08. 18:48

A piacon egyedülálló zöld megoldásokkal üzemel a májusban nyílt IntercityHotel Budapest, amelynek anyavállalata, a német Deutsche Hospitality a következő években dinamikus bővülést tervez Európában.

A Deutsche Hospitality 1987 óta létező IntercityHotel márkája több mint 40 felső-középkategóriás városi szállodát foglal magában, ezek Magyarországon, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Omanban és Kínában találhatók, további 20 pedig fejlesztés alatt áll – hallhattuk Apaczeller Krisztinától, az IntercityHotel Budapest értékesítési és marketingigazgatójától sajtótájékoztatójukon.

Az 1930-ban indult német szállodacsoporthoz további négy márka tartozik, így a Steigenberger Hotels & Resorts mintegy 60 történelmi épületben kialakított klasszikus eleganciájú hotellel, a MAXX by Steigenberger (2018-tól), amelynek mottója a "MAXXimize your stay", a helyi zenei és kulturális életből merítő Jaz in the City szállodák (2015-től), valamint a Zleep Hotels economy brand (2019-től), amely megfizethető áron egyesíti a minőségi szolgáltatást és a trendi dizájnt Dániában és Svédországban.A csoportnak 120 szállodája van jelenleg, ezt a tervek szerint a következő öt évben 200-300 szállodára növelik. Idén Amszterdamban, Zürichben és Ausztriában több helyen is nyílik új szállodájuk. Budapest szintén potenciális fejlesztési célpont a többi márka számára is  – mondta Polgár Tibor, az IntercityHotel Budapest igazgatója. Mint szavaiból kiderült, az ambiciózus növekedést a tulajdonos kínai Huazhu Hotels Group tűzte ki célul, amely 2020-ben felvásárolta a Deutsche Hospitalityt

A budapesti szálloda jelenleg soft opening üzemmódban működik, 40 dolgozóval tervezték indítani, de a Covid-járvány okozta minimális beutazó forgalom miatt végül 16 munkatárssal nyitottak meg, „flexibilisek a munkakörök, mindenki csinál mindent", fogalmazott az igazgató, aki elárulta, előfordult, hogy ő és az értékesítési igazgató reggeliztettek.

Polgár Tibor szállodaigazgató (középen) és Apaczeller Krisztina értékesítési és marketingigazgató (pirosban) kollégáikkal

Fotó: IntercityHotel Budapest

Júniusban a nemzetközi sporteseményeknek köszönhetően 20 százalékos kihasználtságot ért el a ház, legközelebb a Forma-1-nek lehet hasonló forgalomélénkítő hatása, ősztől remélik csak a turizmus újraindulását – tette hozzá Polgár Tibor.

A sajtótájékoztatón részletesen is bemutatták, hogy a Deutsche Hospitality szállodáiban milyen zöld megoldásokat alkalmaznak a fenntartható üzemeltetésért.

 

Szállodatervezés zöld alapokon

Az IntercityHotelek tervezésekor – a vállalat CSR-stratégiájával összhangban – a helyszínválasztásban fontos szempont a közösségi közlekedés elérhetősége, így azok elsősorban vasúti főpályaudvarok, repülőterek és tömegközlekedési csomópontok tőszomszédságában épülnek. A budapesti ház ennek megfelelőn a Keleti pályaudvar mellett, egy foghíjtelek beépítésével született meg, ezzel is ösztönözve a vendégeket, hogy utazásukhoz a vonatot részesítsék előnybe.

A helyszínválasztásban fontos szempont volt a közösségi közlekedés elérhetősége

Fotó: IntercityHotel Budapest

A szálloda csak zöldenergiát használ, a rendelt ételek nyersanyagai lehetőség szerint maximum 250 kilométer távolról érkeznek, és elsőként vezették be a Green Meeting koncepciót Magyarországon.

A budapesti IntercityHotelben lévő 312 szoba mindegyikét, a földszinti BistroLounge & Bart, valamint a konferenciatermeket is úgy tervezték meg, hogy természetes napfénnyel önállóan is meglehessen világítani. A szobák és termek ablakai faltól falig és földig érnek, a fürdőszoba egyik fala is üveg, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak a világítással, s például egy kézmosás kedvéért ne kelljen a vendégnek villanyt kapcsolnia.

Nem csak hasznos, látványos is a lobbiban található zuzmófal

Fotó: IntercityHotel Budapest

A beáramló napfény folyamatosan táplálja a lobbiban található élőnövényeket és a látványos zuzmófalat is, mely természetes módon tisztítja, párásítja a közösségi tér levegőjét.

 

Csökkentik a műanyag-felhasználást

A fogyasztási cikkek környezetre gyakorolt negatív hatásának minimalizálása érdekében optimalizálták a szobai piperecikkeket is, így ennek köszönhetően a Deutsche Hospitality európai hoteleiben évente 12,3 tonnával csökkentették a felhasznált kemény szappan mennyiségét, és évi 4 tonna műanyagot takarítottak meg idáig. A Green Option keretében a vendégek figyelmét is igyekeznek felhívni arra, hogy maguk is tehetnek a fenntarthatóbb működtetésért, például úgy, ha lemondanak a másnapi ágyneműcseréről, vagy a takarításról, melyért cserébe például a budapesti hotel 1000 forintos italkuponnal ajándékozza meg őket.

 

Green meeting tanúsítvánnyal

A szállodalánc Green Meeting koncepciójának célja, hogy a náluk rendezett találkozók vagy rendezvények ökológiai hatásait minden szakaszban – a tervezéstől és a megvalósítástól egészen a vendégek távozásáig – minimalizálja. Az IntercityHotel Budapest újrahasznosított és fenntarthatóbb anyagokból készült konferencia-felszerelést biztosít. Nem használnak műanyag palackozott vizet, továbbá csak fair trade kávét, teát és szezonális, valamint lokálisan beszerzett snackeket kínálnak a vendégeknek.

Az üzleti rendezvényeken sem használnak műanyag palackozott vizet

Fotó: IntercityHotel Budapest

Így az öt, összesen 200 fő befogadására alkalmas konferenciateremben megtartott rendezvények ténylegesen hozzájárulnak a vendégek szénlábnyomának csökkentéséhez, amelyről a megrendelő ügyfél kérésére egy partnercég által kibocsátott tanúsítvány is kérhető – mesélte Apaczeller Krisztina a sajtótájékoztatón.

 

Tojást csak szabadon tartott tyúktól

A szállodákban kínált ételek esetében a regionális és szezonális termékeket részesítik előnyben. A tojás csak szabadtartású, ketrecmentes farmokról hozatják, továbbá mivel a húsnak és a halnak átlagon felüli a szénlábnyoma, így a Deutsche Hospitality célkitűzése, hogy 2021-re az EU-ban található szállodáiban és 2023-ra globális szinten is legalább 30 százalékra növeljék a vegán és vegetáriánus ételek arányát étlapjukon.

 

Tömegközlekedéshez jegy a szobaárban

Az ökotudatosságot azzal is támogatja az IntercityHotel Budapest, hogy egyéni vendégeinek térítésmentes utazási lehetőséget biztosít a budapesti tömegközlekedésen a FreeCityTicket jegyek által. A szállodába autóval érkezők 16 e-töltőállomáshoz is hozzáférhetnek a nyilvános mélygarázsban, amelyhez 220 parkolóhely tartozik.

A fenntarthatóságra konkrét célkitűzése is van a Deutsche Hospitalitynek: 2050-re Európában szeretnék elérni a klímasemlegességet az üzemeltetés terén.