INTS 2014 – presztízskonferencia nyolc év után újra Európában

 2014. március 21. 11:15

A március 19. és 23. között Budapesten zajlik az INTS 2014 nemzetközi idegsebész seregszemle nyolc év után tér vissza Európába. Vajon mivel tud Budapest versenybe szállni olyan egzotikus helyszínekkel, mint Bali, vagy Shanghai?

Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Neurotrauma Egyesület Irányító Testülete Budapestet és a magyar pályázatot választotta: a neuro-traumatológiai kutatással és ellátással foglalkozó szakma legnagyobb világfóruma még sosem került Közép vagy Kelet Európában megrendezésre. A budapesti  INTS 2014 egyfajta híd szerepet tölt be abban, hogy a nyugati eredmények a világátlagnál lényegesen rosszabb statisztikák javulását eredményezzék az említett térségben – mondta Büki András, a Pécsi Tudományegyetem neurologus professzora, az INTS 2014 szervezőbizottsági elnöke.

A rendkívül jó szakmai program, és ideális földrajzi adottság mellett az is pályázat mellett szólt, hogy különös gondot fordítottak arra, hogy a szellemi kapacitást megterhelő igen tartalmas szimpózium, kellő arányú, értékes szabadidős aktivitással egészüljön ki – teszi hozzá Szundi György, a konferenciát szervező Partners Pécs ügyvezetője.

Izgalmas gasztroprogram volt a LaciPecsenye hungaricumokkal és kiváló borokkal tűzdelt degusztációs vacsoraestje, amit Takács Lajos séf külön erre az alkalomra kreált. Az Olimpia koncepciójával a gasztrotudatba robbant séf  pezsgő-nyüzsgő, több kóstoló ponttal kialakított eseményt álmodott a „Laciba". A hazai borkultúrát hivatott bemutatni a Pécs Mecseki Borvidék boraira celebrált kóstolóest egy, a Pesti Korzó előtt ringatózó hajón. Fakultatív programként a Budapest Undergide-dal kooperálva olyan városnéző túrák kerültek kiajánlásra, melyek a szokványostól picit talán eltérő módon, de mindenképpen izgalmasan mutatják be fővárosunkat a világ minden tájáról érkező vendégeknek. A négy évszakra komponált gasztrotúrán egyebek mellett lángost kóstolhattak a Nagy Vásárcsarnokban, és ellátogathattak egy henteshez is, miközben a belváros rejtett csodáival ismerkedtek. A Széchenyi fürdőbe tervezett programban nem csak fürdőkultúra oktatásban részesültek, hanem a törzsvendégekhez hasonlóan sakkban is összemérhették tudásukat. A hölgyeket autentikus magyar divattervezők szalonjaiba vitték, sőt a résztvevőknek romkocsma-túrát is szerveztek.

A konferenciazáró gála vacsora a frissen átadott Pesti Vígadó dísztermében, első ilyen jellegű programként kerül megrendezésre.

A 47 országból érkező résztvevők több mint 1600 vendégéjszakát töltenek Budapesten.