Irány Grúzia!

 2014. március 05. 15:11

Szeptember 30-tól heti két alkalommal – kedden és szombaton – indít járatot a Wizz Air Kutaisiba, Grúzia második legnagyobb városába.

A Wizz Air „irány Kelet!” stratégiája és a magyar kormány „keleti nyitás” törekvése kiválóan kiegészítik egymást, ráadásul Grúzia hazánk második legfontosabb partnere a Kaukázusban – fogalmazott Szíjjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár a nyitást beharangozó sajtótájékoztatón. A közvetlen légi járat nagy előrelépés a kétoldalú kapcsolatokban, ugyanakkor ennek hiánya komoly akadályt jelent – tette hozzá.

A magyar-grúz gazdasági megállapodást tavaly májusban írták alá, év végén pedig gazdasági találkozókra került sor a két ország üzletemberei között. A kormány azonban a grúz turisták számának növekedését is várja a járattól, amire jó alap, hogy tavaly 41 százalékkal nőtt a kaukázusi országból beutazók száma.

Ráadásul a kutaisi repülőtér – amelynek az ország vezetése egyre nagyobb szerepet szán a nemzetközi forgalomban – kivitelezői között számos magyar cég is szerepelt, és a Wizz Air volt az első légitársaság, amely 2012. nyarán innen járatot indított.

-A Tbiliszitől 200 kilométerre fekvő Kutaisiba nem kalandozni megyünk, hanem egy bejáratott desztinációba indítunk járatot – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, aki maga is nagyon ajánlja a grúz kulturális és történelmi örökségek felkeresését, az ország borainak és ételeinek kipróbálását.