Írjon a minisztériumnak!

 2013. október 18. 22:24

Ahogy arról Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár szerkesztőségünknek adott nyilatkozatában is említette, a Nemzetgazdasági Minisztérium a vendegert@ngm.gov.hu e-mail címre várja a szakma javaslatait a magyar turizmus versenyképességének javítására vonatkozóan.

Az interjú ITT olvasható.

Az összegyűjtött ötleteket, igényeket a tárca figyelembe veszi majd a 2014-20-as időszak fejlesztési irányainak kidolgozásakor.

Ahogy azt Dr. Horváth Viktória a Tatán megrendezett az Országos TDM Konferencián fogalmazott, trendfordító év az idei, az eddig jellemző aggódást felváltja a bizakodó tervezés. Éppen ezért meg kell határozni, hogy hova akar eljutni öt év múlva a turizmus ágazat.

 

A tervezés már elkezdődött, hamarosan konzultációra bocsátják a turizmusfejlesztési koncepciót, hogy a szakma képviselői is részt vehessenek a véglegesítésében. A koncepció a versenyképesség és a minőség fejlesztését hangsúlyozza. Meghatározza a további munkák menetét, irányt ad a pályázati források felhasználásának.
Horváth Viktória szerint növelni kell az ágazat jövedelmezőségét és fenntartani azt a pozitív tendenciát, amely 2013 első nyolc hónapjában jellemezte.
Az NGM közleménye adatokat is kiemel: 10%-kal emelkedett a szállásdíj-bevétel, nőtt az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) is. Úgy látják, a belföldi turizmus idei fellendülése mögött egyértelműen a SZÉP Kártya áll, melynek köszönhetően 2013-ban 53 milliárd forint áramlott be mintegy 20-25 ezer turisztikai és vendéglátóipari vállalkozáshoz.

A további sikerek elérése érdekében fontosnak tartják részleteiben megismerni Magyarország fogadóhelyeinek meglévő turisztikai kínálatán túl a fejlesztési igényeket és terveket. A tárca bízik abban, hogy széles körben élnek majd a lehetőséggel, és sokan elküldik az ötleteiket a vendegert@ngm.gov.hu e-mail címre.

A beérkező anyagok alapján a minisztérium metszetet kap az ország turisztikai fejlesztési igényeiről, amely alapján összeállítja a 2014-20-as időszak fejlesztési programjait a turizmusgazdaság versenyképesség javítása érdekében.