A kávézó, ahol kukacbombázó lóg a vendégek feje fölött

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 04. 17:48

A Hitka András tervezte Mad Dog Coffee Hangár nem fancy belvárosi szórakozóhely, hanem irodai kávézó a budapesti Dózsa György út és Váci út találkozásánál, mégis elnyerte 2022-ben az Év közösségi tere díjat.

Az „újrahasznosítás jegyében kreatív gesztusokkal humanizált teret” az Octogon magazin hírlevelében mutatták be.

A Covid sokkja óta egyre nagyobb az igény arra, hogy a munkahelyek a hatékonyságon túl emberi környezetet is teremtsenek, s a munkaerő ne high-tech börtönbe zárva érezze magát. Ennek a törekvésnek egyik legutóbbi jól sikerült bizonyítéka a főportával egy légtérben működő irodaházi kávézó – fogalmaz az írás.

Irodaházi kávézó nyerte el az Év közösségi tere díjat 2022-ben

Fotó: octogon.hu/Erdőháti Áron

A helyszín – 8 méteres belmagasságával és körbefutó üveghomlokzatával – eleve jó adottságokkal rendelkezik, a csempézett pult és mögötte a viharvertnek tűnő betonfal azonnal kellemes kontrasztot képez a sok fémmel és üveggel felszerelt, mindig tükörtiszta irodai környezettel szemben.

A vendéget kör alakúra szegett, eredetileg négyzet alakú ipari perzsaszőnyegek, régi lámpaburák és foszlott bőrkanapék veszik körül.

A fő „attrakció” a 750 kilósra „lefogyasztott” Kamov KA-26 típusú szovjet helikopter

Fotó: octogon.hu/Erdőháti Áron

A fő „attrakció” azonban a fejünk felett lebegő óriási gép: egy Kamov KA-26 típusú szovjet helikopter, amelyet jócskán ki kellett belezni, hogy az eredeti 2200 kg-os súlyából, 750 kilósra fogyjon, és biztonságosan függhessen a kávézók fölött.

A gépet a nyolcvanas évek óta nem gyártják, de akkoriban nagyon népszerű volt a mezőgazdaságban, permetezésre használták, innen a tréfás neve: kukacbombázó.

Az újrahasznosítás jegyében itt-ott feltűnnek a kiszerelt alkatrészek is, például asztallábként, egyszóval érdemes elkávézgatni ebben a szerethető környezetben.