Ismét Sanghajban a magyar borok

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. november 11. 12:23

Tokaji, villányi, szekszárdi, egri, balatonboglári, hajós-bajai borok, valamint az Etyek-Budai borvidék pezsgői képviselik hazánkat az ígéretes ázsiai piacot megcélzó ProWine China borászati szakkiállításon november 12. és 14. között.

A világ legjelentősebb borászati és szeszesital szakkiállításának ázsiai testvérrendezvénye a térség borkereskedőit, importőreit, vendéglátó-ipari beszerzőit, valamint borokkal és borászattal foglalkozó egyéb szakembereit célozza meg. A kiállítást idén is a SNIEC központban, az FHC China-val, az ország legjelentősebb nemzetközi élelmiszer-ipari vásárával egy időben rendezik meg. A növekvő érdeklődést jól jelzi, hogy a tavalyi rendezvényhez képest mintegy 14 százalékkal növekedett a kiállítók száma, s az igényeknek megfelelően kb. 50 százalékkal bővítették a szakkiállítás területét.

Az eseményt nemcsak a számos elismert kiállító jelenléte, hanem színvonalas kísérőeseményei és szakmai kurzusai is vonzóvá teszik. Kóstolhatóak lesznek például a Mundus Vini nemzetközi borverseny 2014. évben díjnyertes tételei. A rendezvény második napján ProWine in the City néven szerveznek exkluzív estet a város egyik csúcskategóriás szállodájában, ahol a nemzetközi kóstolózónában a kiállítók borai közül választott 150 tételt kóstolhatnak a résztvevők számos ételkülönlegességgel együtt.

 

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága 84 négyzetméteres területen 8 kiállítót vonultat fel, valamint további 12 magyar borkiválóságot is bemutat standjának kóstolózónájában. A rendezvény mindhárom napján szemináriumot tartanak a ProWine China Forum keretében: vörös- és fehérborainkról Fongyee Walker MW-, WSET-diplomás borbíráló, pezsgőinkről Thomas Chung, az italok témájában Kína-szerte híres oktató tart előadást. A kóstoltatott borok kiválasztása és a stand kóstolózónájának kialakítása a Földművelésügyi Minisztériummal szorosan együttműködve valósult meg. A szakmai eseményen részt vesz Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és delegációja is.

A 2013-as vásáron a magyar borok osztatlan sikert arattak. Kívánatos borexport választékunk bővítése is, amely eddig a vörösborokra koncentrálódott, de tekintettel a módosabb rétegek kialakulására (e tendencia különösen érvényes Sanghaj térségére), a delikátesz borok felé is nyitni kell – írja a Magyar Turizmus Zrt. közleményében.

Kína jelenleg a világ ötödik legnagyobb borfogyasztó országa, kereslete óriásit nőtt az utóbbi húsz évben. Bár a kínaiak által fogyasztott borok 80 százalékban belföldről származnak, rohamléptekben növekszik az import is. Iparági előrejelzések szerint ez a trend a jövőben is fennmarad, így az évtized közepére az Egyesült Királyság után Kína lehet a világ második legnagyobb borimportőre.

A magyar közösségi standon megjelenő kiállítók: Balatonboglári Borgazdaság, Csányi Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Holdvölgy Borászat, Konyári Pince, Sümegi és Fiai Pince, Bognár-Vin, Thummerer Pince, Törley Pezsgőpincészet.