Itt a BUDAPESTINFO PONTOK tervezői ötletpályázatának eredménye

Forrás: turizmus.com

 2016. január 22. 13:05

Sikeres volt a Budapestinfo Pontokra kiírt tervezői ötletpályázat – fogalmazott Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője 2016. január 21-én a Főpolgármesteri Hivatalban rendezett eredményhirdető és értékelő rendezvényen.

A Budapestinfo Pontokra kiírt – a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a Budapesti Városarculati Kft. (BVA) által 2015. november 20-án közösen meghirdetett – tervezői ötletpályázat 2016. január 4-én zárult le.

A beérkezett és a feltételeknek megfelelő pályázatokat szakmai bírálóbizottság értékelte, melynek elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes, társelnöke Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője volt, tagjai pedig Deák Krisztina Erzsébet, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Városépítési Főosztályának főtanácsosa, valamint Németh Regina, a BVA ügyvezetője.

Németh Regina, a BVA ügyvezetője az eredményhirdető rendezvényen városarculati szempontból fontos bírálati kritériumként emelte ki a megjelenés, tehát a design és az anyaghasználat jelentőségét.

„A pályázatra beérkezett 25 pályamunka mennyiségileg és minőségileg is a pályázat eredményességét mutatja" – folytatta értékelését Bán Teodóra, aki elmondta, hogy a bírálóbizottság a tervek részletes elemzése után úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló díjazást teljes mértékben szétosztja az arra érdemes munkák között.

 

A kiírók olyan munkákat díjaztak, melyek emblematikus megjelenése nem öncélú formaválasztáson alapul, hanem a funkcionalitásból és az innovatív szerkezeti megoldásból ered, egyedi arculata a városi információs feladat ellátását egyértelműsíti.

Négy tervező, illetve tervezői csoport részesült megosztott, egyenlő mértékű, rangsorolás nélküli díjazásban, egyenként 375 ezer forint értékben.

A nyertes pályázók: Fogas Renáta; Máté Tamás és Poós Tamara; Brodszky Balázs és Gyovai Tamás a Qoob Kft-től; valamint Bokányi Imre és Reith Anita.

„A javaslatok formailag alapvetően két különböző csoportba sorolhatóak. Az egyik típus hagyományos városi pavilont tervezett, a másik egy köztéri bútor, illetve berendezési tárgy alkalmazásával, annak újszerű, esetleg helyszínenként eltérő nagyságú és kialakítású típusának működtetésével oldotta meg a feladatot" – mondta el értékelőjében Deák Krisztina Erzsébet, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Városépítési Főosztályának főtanácsosa.

A mostani turisztikai információs pultok jelenleginél korszerűbb, de továbbra is mobil pulttal történő kialakítására egy pályázat sem adott javaslatot.

A pályázat kiírói a továbbiakban szeretnék, ha a nyertes pályázókkal együttműködve – a kerületi szabályozásoknak megfelelően – közösen találnák meg a megfelelő formai és funkcionális megoldást a BUDAPESTINFO PONTOK megjelenésére.  A pályázat célja a fővárosi terek turisztikai szempontból frekventált részein megjelenő információs pultok újratervezése volt a kiemelt jelentőségű helyszínekhez, valamint az információs tevékenységhez illeszkedő módon.

Tekintettel a turisztikai információs tevékenység közszolgáltatási jellegére, valamint turisztikai és városarculatot alakító szerepére, a cél az információs pontok egységes megjelenése, olyan brand értékű BUDAPESTINFO PONT megtervezése, amely Budapest turisztikai információs szolgáltatásának minőségét tovább emeli és a Főváros emblematikus építményévé válhat.

További információ és galéria a budapestinfo.hu oldalon található.