Itt a gyógyhelyek turisztikai fejlesztését támogató pályázat

Forrás: MTI

 2015. november 20. 11:02

Megjelent a gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztését támogató pályázati felhívás 6,9 milliárd forint keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

A november 20-án megjelent felhívásra azok a helyi önkormányzatok nyújthatnak be támogatási kérelmet, melyek az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala által nyilvántartásba vett gyógyhellyel rendelkeznek, pályázni konzorciumi formában is lehet - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az elnyert támogatásból a természetes gyógytényezőt - például gyógyvíz, gyógybarlang, gyógyiszap - kiegészítő, a turisztikai szezont meghosszabbító, egész évben működő turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztésére van lehetőség.
Minimum 300 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az a fejlesztés nyerhet el, amely a helyszín egyediségére építő innovatív attrakciófejlesztést, vagy a turistafogadás látogatóbarát feltételeinek létrehozását, vendégfogadó terek kialakítását tűzi ki célul.
Támogatható továbbá a nemzetközi vonzerővel rendelkező, a helyszín történelméhez, hagyományaihoz kapcsolódóan rendszeresen megrendezendő kulturális, művészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése is.

A felhívásra a támogatási igényeket 2016. január 5-től 2018. január 5-éig lehet majd beadni.

 

Rákossy Balázs fontos szempontnak nevezte, hogy a gyógyhely célcsoportjának igényeihez kapcsolódó, aktív kikapcsolódást célzó szolgáltatások, illetve a gyógyhely jellegéhez, gyógyászati profiljához igazodó garantált programok jöjjenek létre.
„Magyarország turizmusának meghatározó helyszínei a gyógyhelyek, többségük a komoly hazai ismertség mellett jelentős számú külföldi turistát fogad. Ugyanakkor az egyes gyógyhelyek turisztikai teljesítménye eltérő, a fejlesztési lehetőségeket és irányokat erre alapozva kell megvalósítani a 2014-2020-as időszakban” - fejtette ki Rákossy Balázs, aki úgy véli, a gyógyhelyi jelleg eléréséhez szükséges az adott település arculatának koncepcionális fejlesztése. Az államtitkár szerint olyan összehangolt, egységes szemléleten alapuló fejlesztések ösztönzése szükséges, amelyek során az önkormányzat és a vállalkozások együttes tervezésén alapulva valósulnak meg a gyógyhelyi kínálat hiányzó elemeinek létrehozását célzó beruházások.
A fejlesztésektől azt várják, hogy azok eredményeként nő a látogatók száma a gyógyhelyeken, és emelkedik a turisztikai költés összege, emellett a projektnek munkahelyet kell teremtenie.

A TDM szervezetek fejlesztését támogató. GINOP 1.3.4-es felhívás november 16-án jelent meg.