Itt az előregyártott hazai boxhotel

Forrás: turizmus.com

 2017. március 09. 18:59

A hosszú megtérülési idő gyakran elveszi a beruházók kedvét új szállodák építésétől. A vadonatúj, hazai fejlesztésű boxhotel-koncepció kevesebb mint a felére képes lerövidíteni a megtérülési időt az építési és a működtetési költségek csökkentése révén.

A konténer rendszerű, olcsón előállítható, mégis színvonalas boxhotelek kizárólag alapszolgáltatást nyújtanak, arra a trendre alapozva, hogy egyes szegmensekben egyre inkább az alvásra és a tisztálkodásra korlátozódik a szállodavendégek igénye.

A koncepció megálmodója Vitkovics Péter, aki hosszú ideje foglalkozik szállodák üzleti hasznosításának lehetőségeivel. Üzlettársa, Langmáhr Tamás, a műszaki szakmai hátteret adó Megakrán Kft. tulajdonosa az emeléstechnika és a könnyűszerkezetes építés területén rendelkezik több mint tíz éves tapasztalattal. Ők ketten most készültek el a prominens szállodai szakemberek bevonásával végzett igényfelméréseken alapuló, bármilyen konkrét helyszínre adaptálható építési terv kidolgozásával.

A boxhotel bárhol telepíthető

Fotó: boxhotel.hu

Három hónap alatt felhúznak egy szállodát

A moduláris konténerszobákból álló, bárhol telepíthető és tetszés szerint bővíthető boxhotelek közlekedési csomópontokban, például repterek közelében vagy ipari-logisztikai központokban, vásárvárosokban, a smart hotelek kategóriájában kínálhatnak remek alternatívát. Az épületeket 80 százalékban előre le lehet gyártani, a helyszínen már csak össze kell szerelni a kész szobaegységeket. Magyarországon is van erre gyártókapacitás, amely jelenleg évi kettő 60-70 szobás boxhotel legyártását teszi lehetővé. Egy 40-50 szobás szálloda összeállítása mintegy három hónapot vesz igénybe. A hotel helytakarékos – egy 52 szobás hotel egy 400 négyzetméter alapterületű sík betonalapzaton felállítható – és energiatakarékos is, sőt lehetőség van megújuló energiahasznosítási megoldások alkalmazására is.

Praktikus, minimalista stílusú szobák

Fotó: boxhotel.hu

A boxhotel átlagos megtérülési ideje budapesti környezetben 5-5,5 év – egy hagyományos hotelnél ugyanez 12-15 év. A bekerülési költség egy szobára vetítve kb. 20 ezer euró, tehát ha egy hagyományos háromcsillagos hotel előállítása 40-45 ezer euróba kerül, a boxhotel ennek 45-50 százalékából jön ki, telekköltség nélkül – számol Vitkovics Péter.

 

Automatizált check-in, csak takarító személyzet kell

Üzemeltetési oldalról a személyzeti költségek alacsonyan tartásával biztosítja a koncepció a gyors megtérülést, ugyanis a takarítási és egyéb housekeeping teendőkön kívül másra nincs szükség. A check-in automatizált, a vendég az online foglaláskor kapott PIN-kóddal tud bejutni az elektromos zárral felszerelt szobába a check-innél kifizetett tartózkodási idő alatt, a közösségi helyiségben étel- és italautomatákból szolgálja ki magát, távozáskor pedig a gyengeáramú rendszeren keresztül összekötött automata vezérlő küld jelzést a housekeepingnek, hogy lehet takarítani. Az épület teljes mértékben távvezérelt és automatizált. Vendéglátó- és más szolgáltatóhelyeket nem alakítanak ki a boxhotelekben.

A közösségi helyiségben étel- és italautomából szolgálhatják ki magukat a vendégek

Fotó: boxhotel.hu

A hotel szobáinak színvonala megfelel a három, de akár a négycsillagos elvárásoknak is. Az egyágyas szoba alapterülete 8, a kétágyasé 16 négyzetméter. A futurisztikus vagy minimalista dizájnú szobák teljesen be vannak rendezve, vandálbiztos ággyal, gardróbbal, asztallal, tárolóhelyekkel, LED TV-vel, önálló fürdőszobával (WC, mosdó, tusoló), klimatizálással, LED-világítással, wifiivel rendelkeznek. A gyártó tíz év garanciát ad az épületre.