Itt az új "airbnb", amely kriptovalutában számol

Forrás: turizmus.com

 2017. december 15. 12:08

Hamarosan élesben is megkezdi működését az új közösségi szállásfoglaló portál, amelyen kriptovalutában fizethetnek a vendégek.

Az új vállalkozás a két idei legtrendibb dolgot – a közösségi szállásmegosztást és a digitális valutában történő fizetést - kombinálja.

Az alapítók nyíltan az airbnb babérjaira törnek már a vállalkozás elnevezésével – CryptoBnB - is. A honlapon keresztül lefoglalt szállásokért a vendégek bitcoinnal, illetve más kriptovalutákkal fizethetnek, a blockchain technológia felhasználásával. Ez a technológia tulajdonképpen egy decentralizált digitális könyvelési rendszer, amely lehetővé teszi a biztonságos online tranzakciókat a különféle számítógépek között, a tranzakciókról szóló bejegyzéseket pedig utólag nem lehet megváltoztatni.

Tariq Alwahedi, a CryptoBnB alapítója szerint a rendszer nagy előnye lesz, hogy egy biztonságos platformon keresztül előre le tudja ellenőrizni várható vendégét a házigazda, ugyanakkor nagyon nehéz lesz a vendégnek valótlan értékelést adni a szálláshelyről. Ugyanakkor a felhasznált technológia révén nem lesz szükség olyan közvetítőre a házigazdák és a vendégek között, mint amilyen jelenleg az airbnb. Ennél fogva pedig alacsonyabb lesz a jutalék, amit a CryptoBnb kér.

Jelenleg az Airbnb 5-15%-os foglalási díjat kér a vendégektől, míg további 3%-ot számol fel a házigazdáknak. A CryptoBnb maximum 2-3%-os jutalékot fog számlázni, mondta Alwahedi.

A CryptoBnB most kezdi az induláshoz szükséges tőke összegyűjtését – természetesen kriptovalutában. A cég egymilliárd digitális „zsetont” tervez eladni, amelyeket a vásárlók később arra használhatnak, hogy azokkal fizessenek a CryptoBnB-n lefoglalt szállásokért, vagy más digitális valutákra válthatják őket.

Miután a szükséges mennyiségű tőke összegyűlt, attól számítva egy éven belül indulhat a közösségi szállásmegosztó oldal, valószínűleg elsőként San Franciscó-i szálláshelyekkel.

Kapcsolódó cikkek