Itt vannak 2015 leglátogatottabb hazai települései

Szerző: dr. Probáld Ákos

Forrás: turizmus.com

 2016. február 29. 13:34

A kereskedelmi szálláshelyek belföldi és külföldi vendégéjszakái, valamint bevételei alapján összeállítottuk a turizmus legnépszerűbb és legdrágább magyarországi településeinek 2015-ös toplistáit. A legdrágább hazai úti cél Velence lett.

A KSH adatai szerint a leglátogatottabb városaink, településeink közül 2015-ben Hévíz külföldi forgalma csappant meg a legjobban, 14 százalékkal, amit a 8 százalékkal bővülő belföldi forgalom nem tudott kompenzálni. Hajdúszoboszlón a külföldi forgalom 2, a belföldi 9 százalékkal gyarapodott. A balatoni települések közül Siófok (–3%), Zamárdi (–2 %) és Keszthely (–7,5 %) a külföldi forgalom nagy vesztese, ez utóbbi városban azonban a belföldi forgalom is visszaesett 23 százalékkal. A toplistás települések közül Bük 3 százalékkal kevesebb belföldi vendéget fogadott, mint egy évvel korábban.

 

A belföldi és a külföldi vendégéjszakák, valamint a bevételek szerinti rangsorokban ugyanaz a tíz település, Budapest, Hévíz, Siófok, Sárvár, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Bük, Eger, Debrecen és Zalakaros szerepel az élbolyban, ám meglepetésre az egy vendégéjszakára jutó bevétel tekintetében olyan települések bukkannak fel az első tíz között és tűnnek drágább desztinációnak, mint Velence, Egerszalók, Kecskemét vagy éppen Visegrád. Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Alsópáhok 2015. évi adatait adatvédelmi okokból a KSH nem közölte, 2014-ben az összes bevétel szerint a 26., a kereskedelmi vendégéjszakák száma alapján a 29. az egy éjszakára jutó bevételt tekintve a 13. pozíciót foglalta el a rangsorban.

Az alábbiak táblázatban konkrét adatokkal is megmutatjuk, hogyan alakult a kiemelt települések forgalma 2015-ben. Nagyításhoz kattintson a képre!