Ezek Magyarország legzöldebb szállodái (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2021. július 16. 09:31

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerdai közgyűlésén kihirdették a Zöld Szálloda pályázat nyerteseit.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 1993-ban indította útjára  a környezet védelme érdekében a hazai szállodákat ösztönző tevékenységét Megalakult a szövetség környezetvédelmi szekciója, és elkészült "Ne zavarj" címmel az a programcsomag amely az energia- és víz takarékosségtól kezdve, a hulladék kezelésen, csökkentésen és újrahasznosításán át, a vendégek tájékoztatásáig részletes szempontokat tartalmazott, amelyek alapján a szállodák megalakíthatták saját környezetvédelmi csapataikat, és ki-ki saját lehetőségeihez mérten elkezdhette a munkát.

Az első pályázatot 1994-ben írta ki az MSZÉSZ, és azóta kétévente jelenik meg az újabb kiírás. A pályázatokat 3 tagú zsűri bírálja el, szigorú szempontok alapján pontozza, és hirdeti ki a "dobogós" helyezetteket. Mintegy 10 éve már külön kerülnek értékelésre a hazai és nemzetközi szállodaláncokhoz tartozó, illetve az ún. független szállodák. A legutóbb pályázati kiírás és az értékelés szempontjai ezen a linket érhetők el.

Sikeres pályázatuk alapján 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig az alábbi szállodák jogosultak a "Zöld Szálloda 2021-2022" cím viselésére.  

 1. Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness
 2. Caramell Premium Resort
 3. Club Dobogómajor
 4. Courtyard by Marriott Budapest City Center
 5. Erzsébet Királyné Szálloda
 6. Hotel Nemzeti Budapest MGallery Hotel Collection
 7. Hotel Opál
 8. Hotel Sopron
 9. Hunguest Hotel Aqua-Sol
 10. Hunguest Hotel Béke
 11. Hunguest Hotel Erkel
 12. Hunguest Hotel Forrás
 13. ibis Budapest Castle Hill
 14. ibis Budapest Centrum
 15. ibis Budapest City
 16. ibis Budapest Citysouth
 17. ibis Budapest Heroes Square
 18. ibis Győr
 19. ibis Styles Budapest Airport
 20. ibis Styles Budapest Center
 21. ibis Styles Budapest City
 22. Jankovich Kúria Hotel & Étterem
 23. Mamaison Hotel Andrássy Budapest
 24. Mamaison Residence Izabella Budapest
 25. Mercure Budapest Castle Hill
 26. Mercure Budapest City Center Hotel
 27. Mercure Budapest Korona Hotel
 28. Novotel Budapest City
 29. Novotel Budapest Danube
 30. Novotel Szeged
 31. Novotel Székesfehérvár
 32. Opera Garden Hotel & Apartments
 33. Park Inn By Radisson Budapest
 34. Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa
 35. Petneházy Club Hotel
 36. Wellness Hotel Katalin

A kategórianyertes szállodák képviselői Karakasné Morvay Klárával (balról a harmadik), az MSZÉSZ Környezetvédelmi szekciójának vezetőjével

Fotó: Csárdás Ferenc

ÖNÁLLÓ SZÁLLODÁK KATEGÓRIA NYERTESEI:

 • I. helyezett – Hotel Sástó
 • II. helyezett – Royal Club Hotel Visegrád
 • III. helyezett – Budapest Airport Hotel Stáció Wellness & Konferencia – A pályázaton immár harmadik alkalommal kiemelt teljesítményt nyújtott, ezért jogosult az "Örökzöld Szálloda" cím viselésére.

Jó gyakorlatok a nyertes Sástó Hoteltől: „Részt veszünk az évente esedékes gyepi és erdei béka-mentési akcióban; a Sástó területén a 24. főút mentén Széchenyi Terv pályázat segítségével békasorompót alakítottak ki. Környezetkímélő tömegközlekedésként ajánljuk a társaságunk új élményelemét, a közel 500 méter hosszú, 124 férőhelyes Mátra libegőt (kétüléses kötélpálya), mely Sástót köti össze az Oxygen Adrenalin Parkkal, útközben csodás panorámát nyújtva a tóra, a kilátóra és Gyöngyösre.

A szálloda és kemping területén fúrt kút vagy automata öntözőrendszer nincs kialakítva, helyette a szálloda tetejéről lefolyó csapadékvíz felszíni esővízgyűjtő tartályokba kerül, onnan a kerti öntözőrendszerben hasznosul.

Tehetséges és kreatív karbantartóink számtalan már leselejtezésre váró eszköznek képesek új funkciót vagy szerepet adni némi szerelés után. Így lett például elhasználódott játszótéri fa játékból madáretető" – írták korábban magukról.

 

LÁNCHOZ TARTOZÓ SZÁLLODÁK KATEGÓRIA NYERTESEI

 • I. helyezett – Saliris Resort Spa és Konferencia Hotel
 • II. helyezett – Kempinski Hotel Corvinus Budapest
 • III. helyezett – Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa


Jó gyakorlatok a Saliris Resort Spa és Konferencia Hoteltől:
„A Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve 2020 tavaszán a helyi keramikustól 84 darab műfészket rendeltünk, melyeket a molnárfecskék részére kihelyeztünk a területünkön. Ezek a mesterséges fészkek igen kedveltek lettek, a molnárfecskék nagyon megszerették. Fontosnak tartjuk, hogy elfogadjuk és gondoljunk a természet szépségeire, és hogy miként hasznosíthatjuk mindezt pihenési célokra" – írták magukról.

A pályázatra beérkezett legjobb megoldásokat korábban ebben a cikkben foglaltuk össze.