Itthon kártyával, külföldön készpénzzel fizetnek a nyaraló magyarok

 2014. június 18. 14:27

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerűbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében – derül ki a CIB Bank bankkártyával rendelkezők megkérdezésével készült kutatásából.


Készülj Fel!

A felmérés szerint a legtöbb itthon nyaraló a Balatonra készül, míg a leggyakoribb külföldi célpont Horvátország.

A CIB Bank utazási szokásokat vizsgáló, bankkártyával rendelkezők körében végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele itthon nyaral, negyedük pedig külföldre utazik. Viszonylag magas (20%) azonban azok aránya is, akik itthon és külföldön is pihennek. A többség egy nyaralást tervez, függetlenül attól, hogy azt külföldön vagy belföldön tölti, azonban az itthon üdülők közel harmada többször is nyaral, míg külföldre csak 17 százalék megy egynél több alkalommal is.

 

A Balaton és Horvátország a legnépszerűbb

A megkérdezettek körében a belföldi üdülési helyszínek közül a Balaton és környéke a legnépszerűbb: ide az itthon nyaralók több mint fele (56%) készül. A külföldi úti célok közül a mediterrán régiót választják a legtöbben, azon belül is Horvátországot, ahova a külföldön nyaralók közel negyede utazik. A legnépszerűbb nyaralási típus belföldön és külföldön egyaránt a vízparti üdülés (64%), de sokan választják a városlátogatásokat (34%) is, míg a wellness üdülés inkább határainkon belül kedvelt. Az itthon nyaralók 89 százaléka, míg a külföldre utazók több mint fele (54%) autóval utazik, a határon túl nyaralók 39 százaléka pedig repül. A vonat belföldön, míg a buszos utazás külföldi úti célok látogatása esetén gyakoribb. Az utazók több mint fele családdal nyaral, a legkedveltebb üdülési időpontok pedig a július és az augusztus. A belföldi utazásokra a 200 ezer forint alatti költés a jellemző, míg a külföldre indulók között magasabb azok aránya, akik ennél többet költenek a nyaralásra.

 

Belföldi nyaraláskor gyakoribb a bankkártya használat

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók belföldi nyaraláskor használják többet a bankkártyájukat. A belföldön utazók közel fele, 43 százaléka elsősorban bankkártyával fizet, míg külföldön ugyanilyen magas a főként készpénzzel fizetők aránya. A készpénzt és plasztikot is használók száma itthoni és külföldi nyaralás esetén közel azonos (22 és 23%). A határon túli utak költségei közül legtöbben a szállást és az utazást egyenlítik ki bankkártyával, a nyaralás alatt felmerülő egyéb költésekre pedig a többség itthonról visz magával készpénzt. A biztonságra szinte minden külföldre utazó gondol: a válaszadók 90 százaléka köt utasbiztosítást, ha nyaralni indul.

„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a külföldi nyaralásokra inkább készpénzt visznek itthonról a megkérdezettek annak ellenére, hogy a bankkártya használat számos előnnyel jár. A plasztik biztonságos, és széles körben elérhető fizetési lehetőséget biztosít. Külföldi utazás során is elegendő lehet csupán a bankkártyát magunkkal vinni, hiszen akár ingyen is vehetünk fel pénzt határainkon túl: a CIB Visa Inspire Dombornyomott Bankkártya korlátlan számú ingyenes készpénzfelvételt biztosít 11 ország közel 10 ezer Intesa Sanpaolo logóval ellátott ATM-jénél, köztük a legnépszerűbb külföldi úti cél, Horvátország számos készpénzkiadó automatájánál is" – mondta el Surányi Zoltán, a CIB lakossági üzletfejlesztési vezetője.