Ivacs Lajos veszi át az MSZÉSZ északi régió vezetését

Forrás: turizmus.com

 2018. november 07. 18:48

A megnövekedett saját feladatai miatt az újrajelölést sem vállaló Bágyi Péter (Hotel Bodrog Wellness) helyét veszi át a Hunguest Hotel Palota igazgatója.
Időrendben utolsóként tartották őszi régióülésüket az északi országrész szállodásai. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének utolsó régióülésén, egy híján 20 szálloda, s majdnem 30 társult tag képviseltette magát.

November 7-én, a Hunguest szállodák kötelékébe tartozó Hotel Saliris Resort konferencia termében majdnem telt háznyi hallgatóságot köszönthetett a házigazda, Szabó Katalin szállodaigazgató, valamint, Bágyi Péter leköszönő régióvezető, a Hotel Bodrog Wellness igazgatója.

Balról jobbra Lukács Attila, Antalóczy Györgyné, Bágyi Péter és Szabó Katalin

Fotó: turizmus.com

A tagszállodák rövid beszámolóiból kirajzolódó kép szerint mind foglaltságban, mind bevételben nagyon jó szezont zárhattak, ugyanakkor, a költségek radikális növekedése miatt elkeserítően alacsony a házak eredménytermelő képessége.
A legnagyobb gond talán a szakképzett munkaerő hiánya, amire, esetleg gyógyír lehet a noszvaji Oxigén Hotel példája, ahol, Kárpátaljáról alkalmaznak dolgozókat, bentlakásos formában.
Az MSZÉSZ északi régiójában általános tapasztalat volt, hogy, néhány, a szabályt erősítő kivételtől eltekintve a Tokaj, Felső-Tisza, Nyírség kiemelt fejlesztési régióba tartozó szállodák sikertelenül pályáztak a Kisfaludy programra, így, ha versenyben akarnak maradni, akkor saját tartalékaikból és bankhitelből kell majd finanszírozniuk a korszerűsítéseket, bővítéseket.

Az ülésen, az MSZÉSZ szokásainak megfelelően, röviden bemutatkoztak a megjelent társult tagok is, akiknek legfontosabb üzenetét Takács Ferenc szekcióelnök azzal a „képtelen képlettel” fogalmazta meg, hogy 1+1=11, vagyis, mind a tagszállodák, mind a társult tagok csak nyerhetnek, ha a házak minden esetben először társult tagtól kérnek kedvezményes árajánlatot, legyen szó bármilyen beszerzésről.

Az északi régióülés résztvevői a társult tagokat hallgatják

Fotó: turizmus.com

Antalóczy Györgyné, az MSZÉSZ adószakértője részletes előadásban ismertette a 2019-ben életbe lépő új, illetve módosuló adószabályokat. (Az elhangzottakat - amelyek terítékre kerülnek az MSZÉSZ november 21-22-i közgyűlésén is – külön anyagban ismertetjük majd. A Szerk.)

Lukács Attila, az MSZÉSZ szakmai titkára, a korábbi régióülésekhez hasonlóan prezentálta a tagszállodák országos eredményeit, illetve a régió házainak mutatóit. Elmondta többek között, hogy a régióban a szállodai vendégéjszakák száma január – augusztus időszakban elérte az 1 millió 183 ezret, ebből a külföldiek 176 ezer éjszakát, a belföldiek 1 millió 7 ezret töltöttek el. A külföldiek esetében ez 0,9 százalékost csökkenést, a belföldiek esetében 1,1 százalékos növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest.
Az I-VIII. hónapban regisztrált, összes szállodai vendégéjszakából 19 százalékot tudhat magáénak Eger, 16 százalékot Miskolc, s 65 százalékot az összes többi település.

A régióülés utolsó felvonásaként jelölteket állítottak az országos elnöki, társelnöki és alelnöki posztra, valamint, megválasztották a régió vezetőit a következő kétéves időszakra. A többi hat régióhoz hasonlóan országos elnöknek jelölték Flesch Tamást, általános alelnöknek Baldauf Csabát, gasztronómiai társelnöknek pedig Hamvas Zoltánt.

Az MSZÉSZ északi régiója vezetőjének választott Ivacs Lajos mellett, helyettesnek választották Klein Pétert (Hotel Eger & Park), valamint Görög Rudolfot (Castellum Hotel Hollókő).