Ízekben, zamatokban is gazdagok lesznek az idei augusztus 20-i programok

 2014. augusztus 11. 16:08

A Somlói revolúció, a cukormentes Csokis kaland, a Honvédség tortája és az év Szent István napi kenyere is bemutatkozott a Parlamentben hétfőn délelőtt tartott tájékoztatón, ahol a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt szervezett augusztus 20-i ünnepi programokat ismertették.

A honvédségi, kulturális és gasztronómiai programok bizonyára százezreket vonzanak az ország minden tájáról, és nagyon sok turista is rácsodálkozik majd az ünnepi tűzijátékra és forgatagra.

Immár hetedik éve hirdeti meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Tortája pályázatot. Az idén Damniczki Gyula Balázs Somlói revolúció nevű tortája lett a győztes. A székesfehérvári mester a régi, bevált, nemes anyagokat egy mai modern mousse-torta formában alkotta újjá.

2012 óta a Magyarország Cukormentes Tortája címért is számos cukrász verseng: most a  Nándori Cukrászda Csokis kaland  nevű kompozíciója vitte el a pálmát, amely nem tartalmaz fehérlisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószert. A sütemény a csokoládéhab, a meggy, a dió, a mandula, a vékony marcipánréteg harmóniájára épül.

Az idén először a Magyar Honvédség cukrászai is versenybe léptek és megalkották – a hagyományteremtés szándékával – a Honvédség Tortáját, amelyben a Balaton környéki alapanyagok, a sárgabarack, a mandula és a levendula dominál, egy könnyű piskóta és fehércsoki keretben.

2010-től örvend nagy népszerűségnek az augusztus 20-án megrendezett Magyar Ízek Utcája gasztronómiai parádé a budai Duna-parton, amely idén a külhoni magyarokat hívja vendégségbe, hogy bemutassák ismert és kevésbé ismert ételeiket.

A magyar pékek számára több évtizedes hagyomány a Szent István napi kenyér megalkotása, a Magyra Pékszövetség égisze alatt.  Az ország első számú kenyere idén az andornaktályai Kurdi Family Kft. terméke lett. A Várkapitány kenyere magas rozs és víztartalmú kenyér, puha szaftos és sokáig eláll.