Izrael arcai

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2016. január 18. 18:31

A mínuszokból megérkezni a 25 fokos eilat-i napsütésbe, a kék ezer színét magára öltő Vörös-tenger partjára, több mint kellemes. Az MSE Tours 8 napos tanulmányútján a kényeztető tengerparti desztinációk mellett a kultúrtörténeti látnivalók kínálatát is megismertük, bibliai emlékek nyomába eredtünk.

A Ryanair novemberben indított, hetente kétszer, szerdán és szombaton közlekedő járatával viszonylag egyszerűen és olcsón elérhetjük Eilatot, a belföldi és külföldi vendégek körében egyaránt közkedvelt desztinációt. A város kínálata elsősorban a tengerparti élmények köré szerveződik, ha itt járunk, érdemes felkeresni a víz alá süllyesztett Obszervatóriumot, ahol néhány emelet mélységben, üvegablakok mögül, illetve óriási akváriumokban csodálhatjuk a víz alatti gazdag élővilágot.

 

Egészen más élményt kínál az Eilattól kicsivel több, mint 200 kilométerre lévő, a tenger szintje alatt 400 méterre elterülő - s egyben a világ legmélyebb pontját jelentő - Holt-tenger. Az igen magas (33 százalékos) sókoncentrációjú vízben egész évben lebeghetünk, hiszen hőmérséklete sosem hűl 20 fok alá, a téli hónapokban is kellemes. EinBokekben januárban nincs nagy nyüzsgés, minden adott a feltöltődéshez és a regenerálódáshoz. A Prima hotellánc itteni egysége, a Prima Hotel Oasis Dead Sea medencéiben egész nap élvezhetjük a Holt-tenger felhajtóerejét és gyógyhatásait. A pihenést színesítve ráadásul igen érdekes kirándulásokat tehetünk, többek között a felvonóval is megközelíthető, a zsidók Róma elleni heroikus küzdelmét szimbolizáló Massadán, Nagy Heródes fellegvárában, illetve Qumranban, a holt tengeri tekercsek lelőhelyén.

 

Innen indultunk tovább Jeruzsálembe. Az itteni zsidó, keresztény és muszlim szent helyek felkeresésére legalább 3-4 napot érdemes rászánni. Az első benyomások megszerzésére talán nincs ideálisabb helyszín az Olajfák-hegyénél, a csodás kilátón az Óváros nevezetességei remekül beazonosíthatók. A téli hónapok ideálisak a lenyűgözően gazdag történelmi és vallási emlékeket őrző város alapos megismeréséhez, hiszen a hőmérséklet kellemes, de nincs tömeg, különösebb várakozások nélkül szívhatjuk magunkba a szent helyek misztikus hangulatát. Végigjártuk a Via Dolorosán a stáció állomásait, meglátogattuk a Siratófalat és az Ophel régészeti parkot, a Sion-hegyen Dávid király sírját, az Utolsó vacsora termét és az Elszenderülés templomát. EinKarem szent helyei, a YadVashemi holokauszt emlékhely és Születés templomát őrző Betlehem bőven megéri a félnapos, vagy ennél is hosszabb kirándulásokat.

 

A látnivalókból kifogyhatatlan, sokszínűségével és ellentmondásosságával magával ragadó Jeruzsálemből indultunk tovább Galileába, útközben érintve a Földközi-tenger modern metropoliszát, Tel-Avivot, illetve a vele szinte teljesen egybenőtt, varázslatos óvárosát megőrző Jaffót. A Genezáreti-tó, Jézus prédikációinak és csodatételeinek helyszíne olyan gazdag szent helyekben, hogy félóránként megszakítottuk utazásunkat, hogy tiszteletünket tegyük a Hegyi Beszéd elhangzásának, a kenyér és halszaporítás csodájának, vagy a gadarai ördögűzés színhelyén (Tabgha), illetve Carpernaumban. Legvégül a tó keleti partján emelkedő Béke kilátónál, a Golán-fennsíkon köszöntünk el az ezerarcú országtól.

 

A lassuló nemzetközi beutazás ellenére a hazánkból érkező forgalom nagyon stabil, Izraelt 2015-ben 20 ezer magyar állampolgár kereste fel. Ennél jóval több, 140 ezer izraeli állampolgár utazott Magyarországba, elsősorban Budapestre. Izraelnek évente 3-4 milliárd dollár bevétele származik az idegenforgalomból, az összegből rengeteget visszaforgat a turisztikai infrastruktúra fejlesztésébe. Az ország – mely valójában egy óriási, szabadtéri múzeum - 9000 idegenvezetőjéből legalább 3000-ren aktívak, összesen 35 nyelven biztosítanak vezetést az ide érkezőknek.