Izrael biztonságos, és várja a magyarokat

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. augusztus 07. 14:01

Az elmúlt hónapban kialakult konfliktus ellenére Izrael továbbra is népszerű úti cél a magyarok körében, a rendvédelmi szervek pedig mindent megtesznek a turisták és állampolgárok védelme érdekében – mondta Ilan Mor, az ország budapesti nagykövete.

A diplomata csütörtöki sajtóbeszélgetésén hangsúlyozta: a július 8-án kirobbant konfliktus kezdete óta turistának nem esett baja Izraelben. Ugyanakkor elhibázott döntésnek nevezte, hogy két napig a nemzetközi légitársaságok szüneteltették járataikat a Ben Gurion repülőtérre, amelynek közelében egy rakéta csapódott be, de rövid időn belül tisztázni tudták az amerikai és egyéb fuvarozókkal, hogy semmi szükség az óvintézkedésekre. „Izrael fontos célpontja a vallási közösségeknek, de a Szentföld mellett számos egyéb látnivalót is tartogat, kiváló adottságokkal, fejlett infrastruktúrával és otthonos, európai környezettel. A Vörös- és a Holt-tenger, Tel-Aviv pezsgő éjszakai élete és a világ legszebbjei közé beválasztott tengerpartja, Haifa lenyűgöző Bahai-kertjei, a high-tech ipar és az innovációk a turisták számos szegmensét vonzzák. Az országban a legfontosabba az emberek védelme, ami mindenkit ugyanolyan mértékben illet meg – vallásra, származásra való tekintet nélkül. Az állandó önvédelmi kényszertől függetlenül azonban az izraeli emberek élik mindennapjaikat” – tette hozzá.

Fotó: Fóti Péter

 

Jelenleg jóval több izraeli érkezik hazánkba, mint magyarok a közel-keleti országba, cél azonban, hogy ez a szám kiegyenlítődjön. Minden érintett bízik benne, hogy a mostani konfliktusra gyorsan találnak hosszú távú megoldást.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottsága képviseletében Bakó Balázs is utazásra biztat: „Izrael már évek óta a magyar utazásszervezők fókuszában áll, kimondottan népszerű a 30-40 fős zarándok- és turistacsoportok körében. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán az infrastruktúra kiváló, a konyha pedig kimondottan izgalmas és egészséges.”

Fotó: Fóti Péter

 

A MUISZ is folyamatosan kapcsolatban áll a konzuli szolgálattal, Izrael továbbra is a II-es, vagyis a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé tartozik, ám a Gázai-övezetbe egyáltalán nem javasolják az utazást.

Az Izraelből nemrég hazatért ferences Vencel atya pozitív élményeiről számolt be, mint mondta, a vele július 21–29. között utazó fiatalokból álló zarándokcsoport nem érzékelte a háborút.