Ízrégiót fejlesztenek a Mura-Kerka völgyében

Forrás: turizmus.com

 2015. március 04. 16:21

A Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület koordinálásával a Leader nemzetközi együttműködések célterület támogatásával szerveződik Magyarország első "ízrégiója" a Mura-Kerka térségben.

A projektpartnerek a jó példát az osztrák partner, a LAG Südburgenland plus által bemutatott "Genuss Region"  rendszerből vették, amit a szükséges és a térség lehetőségeit figyelembe vevő változtatásokkal valósítanak meg.

Ausztriában több mint 100, Burgenlandban 13 „Genuss Region" (Ízrégió) működik. Az egyes ízrégiók a hasonló tevékenységű helyi termelőket fogják össze, segítve a közös piackutatást, termékfejlesztést, marketinget, értékesítést.

Ezzel egyidejűleg a gasztro- és kulináris turizmus megjelenésével, az egyes ízrégiók jelentős szerepet töltenek be a helyi termékek diverzifikálásában (a helyi termék előállítás és értékesítés turisztikai desztinációként is megjelenik).

A Mura – Kerka térség jellegzetességei több területen csoportosíthatók „ízrégióvá".

Ebben a projektben a legjellemzőbbnek tekinthető, hagyományos (kifejezetten őshonos alma, körte, szilva) és a különleges, Magyarországon erre a térségre jellemző, mediterrán jellegű gyümölcstermesztés és feldolgozás (szőlő és bor, füge, kivi, khaki szilva) területén szeretnénk megalapozni az Ízrégió kialakítását.

A helyben termelt alapanyagokból pedig, kifejezetten a térségre jellemző ételek elkészítését akarjuk megtanítani minél több idelátogató vendégnek (a muraközi horvát, a muravidéki szlovén és a zalai népi konyha találkozásai).

Az „Ízrégió" létrehozása segíti a termelők együttműködését, növeli piacra jutási esélyeiket, segít termékeik fejlesztésében és hozzájárul a Mura – Kerka térség gasztro turizmusának fejlesztéséhez. A projekt során kialakítandó „Ízrégió" szakmai, infrastrukturális és marketing bázisát kívánjuk létrehozni, beruházás jellegű fejlesztésekkel, termelők bevonásával.

A projekt vezető partnere a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület, amely a koordináláson túl a marketing tevékenység keretében 4 db kisfilmet és 3 turisztikai kiadványt készít, segítve ezzel a térség idegenforgalmi ismertségének növelését.

A Skanzen Értékvédő, Hagyományőrző és Turisztikai Közhasznú Egyesület projekteleme, a Mediterrán Kert, a Vörcsöki hegyen. A térség kertészeti adottsága és különlegessége, hogy az éghajlat és a talaj alkalmas a szőlő mellet egyéb, mediterrán jellegű gyümölcsök termesztésére.

A projektben a területen található, alápincézett épület, látogatók fogadására való átalakítása, felújítása szerepel, valamint további füge és kivi telepítése.

Az Együtt Sikeres Nováért Egyesület Nován a Tündérkert program során telepített, hagyományos, kifejezetten őshonos fajtájú közösségi gyümölcsöskert terményeinek feldolgozására gyümölcsfeldolgozó gépeket vásárol és a Tündérkertek tündérkertjében lehetőséget teremt a saját és más tündérkertek gyümölcsinek feldolgozására.

A Kerkaszentkirályi Idősek és Fiatalok Összefogásáért Egyesület segítségével megkezdik a projektben egy helyi termékek felhasználásával készült népi ételek készítésére alkalmas látványkonyha kialakítását a Kerkaszentkirályi Természetházban.