Jamie Oliver Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2018. április 19. 16:21

Bár könyveivel és főzőműsoraival már több mint másfél évtizede találkozhatunk itthon, és étteremláncának hazai tagja két éve nyílt meg, most először látogatott Budapestre a neves séf, akit Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete a „brit konyha globális nagyköveteként” mutatott be.

Az április 19-i sajtóesemény helyszíne természetesen a Jamie’s Italian volt, ahol Jamie Oliver őszintén, közvetlenül mesélt életéről és az ételekhez fűződő viszonyáról, és a meghívottak ízelítőt is kaptak a néhány napja debütált új menüből. Mint kiderült, gyerekkorában nagyon egyszerűen gondolt az ételekre, de aztán rájött, mennyire nem mindegy, mit is takar ez a fogalom, azt pedig végképp nem gondolta volna, hogy egyszer majd külföldön is éttermet nyit.

Mára neve nem csupán éttermi brandjeivel kapcsolódott össze, hanem az általa képviselt értékekkel is, amelyek a fenntarthatóságot, az állatokkal való méltóságteljes bánásmódot és a vegyszermentes alapanyagokból készülő egészséges ételeket helyezik fókuszba. Ez utóbbival kapcsolatban Zsidai Roy, az éttermet (és a Gozsdu udvarbeli Jamie’s Pizzeriát) üzemeltető Zsidai Csoport vezetője hozzátette: ezen kritériumoknak megfelelni küldetés, és komoly kihívás is egyben, hiszen még viszonylag kis számban állnak rendelkezésre olyan termelők, akik egész évben megbízható alapanyaggal látnák el őket.

Iain Lindsay brit nagykövet, Jamie Oliver, Zsidai Zoltán Roy

Fotó: Sárközy Mariann

Mindenesetre a Jamie’s Italian budapesti étlapján a klasszikus olasz termékek (mint például a Dél-Olaszországból származó eredetvédett bivaly-mozzarella) mellett megjelenik a magyar mangalica is, ami Jamie Oliver szerint szép lassan meghódítja a világot. Kérdésünkre válaszolva pedig nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy magyar vagy magyar inspirációjú ételek is felkerüljenek éttermei kínálatába.

Egy másik izgalmas fogás a többek közt quinoát, lencsét, gránátalmát, brokkolit, avokádót és kétféle céklát is tartalmazó „superfood-saláta”, amelynek összeállításakor Jamie olyan helyeket látogatott meg, ahol az emberek sokáig élnek, és az ő ételeikből merített inspirációt.

A magyar szakácsokról elismerően beszélt, mint mondta, Londonban híresek munkabírásukról, fegyelmezettségükről és megbízhatóságukról. Budapesten pedig bár először jár, de jóval többet kapott a várostól, mint ahogy korábban számított rá, és biztos benne, hogy családjával is visszatér, miközben barátait és a közösségi oldalain követőit is erre buzdítja majd.