János vitézből turisztikai vonzerő lesz

Forrás: MTI

 2015. szeptember 17. 14:10

A kivitelezési munkákkal megkezdődött a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpont kialakítása. A projekt célja, hogy korszerű technikai és digitális megoldások segítségével bevonja a fiatal korosztályt a kulturális turizmusba.

„A komplex turisztikai vonzerő-fejlesztési projekt célja, hogy az általános iskolás 5. osztályos korosztály, amely számára a Nemzeti Alaptanterv kötelező olvasmányként határozza meg Petőfi Sándor János Vitéz című művét, egy olyan – a költőhöz autentikusan kötődő helyszínen – ismerhesse meg a verset, amely minden pontján megfelel a 21. századi nem-formális oktatás követelményeinek" – szerepel a kiskőrösi önkormányzat közleményében.

Kiskőrös Város Önkormányzata a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése konstrukcióra benyújtott projektje megvalósításhoz bruttó 408 millió forint támogatást nyert el. A vonzerő-fejlesztési beruházás kivitelezői szerződését júniusban írták alá.

A János Vitéz Látogatóközpontban olyan korszerű technikai megoldások, innovatív installációs eszközöket, tabletes vezetést, hangburát vezetnek be, amelyek segítségével a tanulás élményszerűvé válik, így új, fiatal korosztály vonható be a kulturális turizmusba. A látogatóközpontnak otthont adó, 1845-ben épült késő klasszicista kúria – volt evangélikus lelkészlak – az Alföld épített örökségének emblematikus épülete, most a projekt keretében teljesen megújul, fenntartható hasznosítása biztosítottá válik.

Fotó: www.s-ter.hu

 

A központban labirintus-útvonalon gazdagon illusztrált installációk játékos formában fogják kalauzolni a látogatót a vers egyes énekein. A történet meghatározó eseményeinél multimédiás eszközök, szimulátorok és interaktív terminálok segítségével ismerhetők meg a mese részletei.

A projektben további kiegészítő szolgáltatások is helyet kaptak, így turisztikai információs pont, kávézó-cukrászda-ajándékbolt, filmvetítő- és oktatókabinet, valamint múzeumpedagógiai műhely. A vendégek a látogatás után a revitalizált kertben pihenhetnek meg.

A János Vitéz Látogatóközpont előreláthatóan 2015 végén nyitja meg kapuit.