Január 1-jétől megszűnik a papíralapú vendégkönyv

Forrás: turizmus.com

 2022. december 31. 10:44

2023. január 1-jétől nem kell papíralapú vendégkönyvet vezetni a szálláshelyeken, ezzel megszűnik a kétszeres nyilvántartás-vezetési kötelezettség.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-es elindítása után egyik célja volt, hogy a szálláshely-szolgáltatói szektort a teljes körű digitalizáció útjára állítsa. Ma már – a működés egyik alapfeltételeként –a 46 ezer hazai szálláshely mindegyike szálláshelykezelő szoftvert használ, a foglalásait digitálisan adminisztrálja és rögzíti a szoftverében.

Számos önkormányzat azonban továbbra is rendeletben írta elő a papíralapú vendégkönyv vezetését, ami a szálláshely-szolgáltatóknak kettős nyilvántartást, a vendégeknek pedig dupla adminisztrációt jelentett. Az Országgyűlés által 2022 nyarán elfogadott törvénymódosítások ezt a helyzetet rendezték.

Januártól megszűnik a kétszeres nyilvántartás-vezetési kötelezettség a szálláshelyeken

Fotó: 123rf.com

A törvénymódosítási csomag hatályba lépését követően a szálláshelyeken az idegenforgalmi adó (IFA) bevallásával kapcsolatos adminisztrációt a szolgáltató kizárólag a szálláshelykezelő szoftverében vezeti majd. Így januártól a jegyzők is kizárólag a szoftverekben lévő adatok alapján ellenőrizhetik az egyes szálláshely-szolgáltatók 2023-as és későbbi évekre vonatkozó IFA-bevallásainak adatait.