Javaslat a köztehermentes SZÉP-kártya feltöltésre

 2013. szeptember 30. 19:43

A SZÉP-kártya feltöltések élénkítése és a kártyabirtokosok számának növelése érdekében a cafetériaelem közterheinek mérséklését javasolja három szakmai szervezet.

Múlt héten az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Magyar Fürdőszövetség (MFSZ) közös javaslatot juttatott el a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkárságának, kérve, hogy a SZÉP-kártya szerepének további erősítése érdekében e kedvezményes adózású cafetériaelem 37,5%-os adóterhét  mérsékeljék - hangzott el a Sport és turizmusbizottság szeptember 30-i ülésén.

Ez mindenképpen arra ösztönözné a munkáltatókat, hogy több munkavállalónak juttassanak SZÉP-kártyát, illetve, hogy nagyobb összegeket töltsenek fel a kártyákra. Egy következő javaslatuk szerint pedig meg kéne fontolni, hogy bizonyos értékhatárig ‒ a javaslatban 50 ezer Ft-os plafon szerepelt ‒ a 14 éven aluli gyerekes, a fogyatékkel élő, illetve az 50 év feletti munkavállalók esetében teljesen mentesítsék a SZÉP-kártya feltöltést a juttatást sújtó köztehertől. A szakmai szervezetek álláspontja szerint az ily módon kieső költségvetési bevételeket bőven pótolná a megnövekedett feltöltések által generált plusz forgalommal járó adóbevételi többlet a büdzsének. Mindez az NGM által jegyzett, a SZÉP-kártya tapasztalatairól, 2014-es terveiről szóló előterjesztéséhez fűzött szóbeli kiegészítésében fejtette ki az ülésen Kovács István, a MSZÉSZ főtitkára. A turisztikai helyettes államtitkárságnál jelenleg folyik a javaslat értékelése.