Jelentős árfelhajtó hatású a turisztikai szektor Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2024. február 27. 12:03

A legfrissebb statisztikai adatok szerint Ausztriában 2024 januárjában a fogyasztói árak 4,5 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest, ez a legalacsonyabb inflációs adat 2021 óta.

Az éttermek és szállodák árai azonban átlagosan 9,1 százalékkal emelkedtek. Tobias Thomas, a Statistik Austria főigazgatója szerint „2024 elején Ausztriában az infláció a legalacsonyabb szintre esett vissza 2021 december óta. A 4,5 százalékos csökkenés nagyrészt a háztartási energia árának mérséklődésével magyarázható éves összehasonlításban. Különösen az áramárak, amelyek egy évvel ezelőtt a hálózati költségek jelentős emelkedése miatt jelentősen nőttek, idén januárban már komoly árcsökkentő hatással bírtak.“

Ausztriában a pénzromlás a legerősebb hajtóerejévé vált a Horeca-szektor

Fotó: 123rf.com

A pénzromlás ezzel szemben továbbra is folytatódik – átlagosan 9,1 százalékos növekedéssel – az éttermek és szállodák területén. Ha nem lennének áremelkedések a turisztikai szegmensben, akkor Ausztriában az átlagos infláció 3,3 százalék lenne – írja Kovács Balázs turisztikai szakember a blogján.

Az éttermek és szállodák árai tehát közel 1,2 százalékponttal húzták felfelé az inflációt, így a pénzromlás a legerősebb hajtóerejévé vált a szektor – olvasható a Statistik Austria friss közleményében.