Jelentős fejlesztések a soproni konténerterminálon

 2013. október 30. 14:03

20 százalékkal bővítették a soproni konténerterminál tároló kapacitását. A GYSEV CARGO Zrt. nyertes pályázatának köszönhetően 470-el emelkedett az elhelyezhető konténerek száma, GPS-alapú konténerkövető rendszert alakítottak ki, és egy nagyteljesítményű konténeremelő munkagépet is beszereztek.

Minderre „A GYSEV CARGO Zrt. Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központjának fejlesztése" elnevezésű, több mint 350 millió forintos pályázat adott lehetőséget.

A GYSEV CARGO Zrt. tavaly decemberben jelentette be, hogy sikerrel pályázott az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának forrásaira és 106 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a 353 millió forint összértékű fejlesztések megvalósításához. A kivitelezési munkálatok idén őszre készültek el.

A projekt egyik fontos eleme, hogy 470-el bővítették a konténerterminál tárolókapacitását. Ez lehetőséget ad arra, hogy az intermodalitás – az egyes közlekedési módok közötti átjárhatóság – a soproni Logisztikai Szolgáltató Központban még hangsúlyosabb szerepet kapjon.

A beruházás során konténerkövető rendszert is kialakítottak. Ez lehetővé teszi a terminálon található konténerek mozgatásának nyilvántartását, a rakodási események rögzítését, valamint a konténerek helyzetének GPS alapú meghatározását.A fejlesztés pontosabbá, hatékonyabbá teszi a termináli munkavégzést, javul a nyomon követhetőség, és gyorsabbá válik a vonatfeldolgozás.

Szintén a projekt keretében szerezte be a GYSEV CARGO Zrt. azt a 140 millió forint értékű konténeremelő rakodógépet, amely 40 tonna megemelésére képes, és akár 5 darabvasúti konténertképes egymásra helyezni.

 

A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a soproni Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központ alkalmazkodva a piaci igényekhez, versenyképes, optimális, teljes körű logisztikai szolgáltatásokat kínáljon. Ezáltal pedig tovább erősödhet a cég gazdasági szerepe a régióban.

„A GYSEV CARGO Zrt. évek óta kiválóan és eredményesen gazdálkodik. Ez adta az alapot a most megvalósult projekthez is. Az erősödő piaci versenyben mindenképpen szükség van a hasonló fejlesztésekre, hiszen csak így tudjuk megtartani és megerősíteni a piaci pozícióinkat a kombinált áruszállítás területén" – mondta a lezárult projekt kapcsán Skála János, a GYSEV CARGO Zrt. vezérigazgatója. (X)