Jó eséllyel 2015 is rekordév lesz a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2015. október 12. 16:42

A friss, augusztusi adatok bemutatása mellett az év hátralévő részének kilátásait is elemezte Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára október 12-i sajtótájékoztatóján. Ismét rekordév lehet az idei.

Az augusztusi adatok töretlen növekedést mutatnak – utalt a KSH legfrissebb adataira bevezetőjében a szakember. A nyár utolsó hónapjában a vendégek száma 7,1, a vendégéjszakáké 5,3, a szállásdíj-bevétel 16,6 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusi adatokat. A tíz legnagyobb küldőpiacunk közül nyolcból regisztráltunk növekedést, az országok sorrendjét a sikeres fesztiválszezon nagyban befolyásolta. Az orosz visszaesés kapcsán a helyettes államtitkár rámutatott: a vendégek száma a közel 20 százalékos csökkenés ellenére is el fogja érni a 2013-as szintet.

„A szép eredmény nemcsak az augusztusra igaz, remekül alakultak az első nyolc hónap számai is" – hangsúlyozta az államtitkár. Január–augusztusban 7,25 millió vendég 18,5 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 8,5, a vendégéjszaka-szám 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. A vendégek a tavalyinál 13,6 százalékkal többet, 145,2 milliárd forint szállásdíjat költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Hangsúlyozta: a magyar turizmus idei növekedési üteme nemzetközi viszonylatban is kimagasló volt. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO adatai szerint az idei első fél évben 5,9 millió külföldi érkezett több napra hozzánk, 17,5 százalékkal több, mint 2014 első fél évében. Eközben a turistaérkezések világszinten 4,1, Európában pedig 5 százalékkal bővültek. Magyarország növekedése tehát a világátlag több mint négyszerese, az európainak pedig három és félszerese.

Fotó: Eisenmann Józseg/NGM

 

Az államtitkár összegzése szerint jó esély van rá, hogy 2015 is rekordév lesz a turizmusban. Ha az év utolsó harmadában nem történik nagy trendfordulat, akkor idén a szálláshelyek vendégeinek száma meghaladja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma a 25 milliót, a szálláshelyek összes bevétele pedig a 350 milliárd forintot. Budapesten változatlanul jók az eredmények.

„2010 óta évről évre minden lényeges mutatóban jobban teljesít a magyar turizmus, mint korábban bármikor. Az idei első nyolc hónapban több vendég érkezett Magyarországra, mint 2009-ben egész évben. 2010 és 2014 között a vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal nőtt" – sorolta Ruszinkó Ádám, hozzátéve, hogy az eredmények több tényező (a turizmus világtrendjei, budapesti járatnyitások- és bővítések, jó ár-érték arány, a forint euróhoz viszonyított relatív gyengesége, attrakció- és szolgáltatásfejlesztések, SZÉP-kártya stb.) együttes hatásának köszönhetőek.

Forrás: MTI

 

Mint fogalmazott, a Nemzetgazdasági Minisztérium mindent megtesz azért, hogy a siker tartós legyen. 2014–2020 között ismét 300 milliárd forint körüli támogatási összeg jut a turizmusra, a fő termékek (egészség-, örökség- és konferenciaturizmus) fejlesztése terén nemzetközi szinten is érzékelhető előrelépés várható. Nemzetközi marketingre 3 év alatt 8,35 milliárd forint EU-s forrást, önerővel együtt 10 milliárd forintot fordíthat a Magyar Turizmus Zrt. Fejlesztik az ingyenesen vagy olcsón elérhető turisztikai szolgáltatásokat is, elsősorban a Bejárható Magyarország program keretében.

A turizmusdiplomácia a legnagyobb nemzetközi vásárokon és egyéb rendezvényeken erősíti a kapcsolatokat a szakmával és a döntéshozókkal.