Jó étvágyat, Maestro! – Verdi, az ínyenc

Forrás: turizmus.com

 2016. november 25. 12:52

Könyvkiadásban is jeleskedik a november végi Olasz Gasztronómiai Világhét: az ebből az alkalomból kiadott kötet az itáliai kulináris élvezeteket teszi közkinccsé, úgy, ahogyan azt Giuseppe Verdi szerette – és főzte.

Bár a nagy zeneszerző villáiban mindig jelentős számú személyzet gondoskodott a családtagok ellátásáról, Verdi legalább annyira ínyenc volt, mint a nagy magyar írók, Mikszáth vagy Krúdy.

Az olasz rendezvényhez igazították a szervezők a Jó étvágyat, Maestro! című könyv megjelentetését, amelyet Antonio Battei írt és Haas Márta alkotta a magyar szövegét. A kötet ugyanis kétnyelvű, ezért kiválóan alkalmas a nyelvtanulók számára is, hogy ne csak főzzenek belőle, de okuljanak is.

Verdi inkább az egyszerűbb, vidéki ízeket szerette, mint a babos galuska, vagy a sárga rizottó disznófarokkal, bár élete alkonyán az ínyencségeket – ilyen a töltött páva - sem vetette meg. Pizzáról és pastákról nem nagyon esik a kötetben szó, annál inkább sosem hallott nevű fogásokról, mint a passzírka vagy a csúnyácskák. Ez utóbbi nem más, mint spenótos-ricottás galuska, míg a passzírka zsemlemorzsás levesbetétet takar.

Az érdekes történelmi adalékokkal teli könyvecskéből azt is megtudhatjuk, mi köze van a leveskockának a nagy zeneszerzőhöz, és hogyan reklámozták a nevével annak idején ezeket a termékeket.

November 21-27. között a nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, a Kulturális Intézet, a Kereskedelmi Kamara, az Olasz Gasztronómiai Akadémia, valamint neves éttermek közreműködésével ismerhettük – és ismerhetjük – meg, különböző szakmai B2B, illetve a közönséghez szóló rendezvényeken az igazi itáliai konyhát.